Ako bicyklovanie pomáha pri vysokom tlaku

Podľa prieskumov je vysoký krvný tlak najčastejšou chorobou, ktorou trpia ľudia nad 40 rokov a treťou najčastejšou v zozname tých, ktorými trpia tridsiatnici! Ako ste na tom vy - viete, aký máte tlak? V skutočnosti ho má veľa ľudí vysoký niekoľko rokov, a vôbec o tom nevie. Preto je taký nebezpečný. Jediná možnosť ako to zistiť, je nechať si krvný tlak zmerať.

Aký tlak je už „vysoký“?

Naše srdce je úžasne výkonná pumpa, ktorá pumpuje krv cez cievy a tým vytvára tlak. Krvný tlak zabezpečuje to, že sa krv dostane do všetkých častí tela. Ak ste zdravý, vaše cievy sú pružné, takže keď cez ne srdce prečerpáva krv, roztiahnu sa. Srdce bije v pokoji približne 60 až 80 krát za minútu. Krvný tlak stúpa pri stiahnutí srdcového svalu a klesá vo fáze pokoja, teda medzi dvoma údermi. Tlak krvi sa mení z minúty na minútu so zmenami polohy tela, pri cvičení, spánku, pri zmene počasia, pri strese a podobne.
Pri meraní krvného tlaku sa zobrazujú dve čísla: napríklad 117/80 mm Hg (ortuťového stĺpca). Vyššie číslo (horný alebo tzv. systolický tlak) zaznamenáva tlak v cievach, keď srdce vypudzuje krv. Nižšie číslo (spodný alebo tzv. diastolický tlak) meria tlak počas fázy plnenia srdca medzi dvoma údermi. Inými slovami, je to tlak, ktorým sú cievy a srdce namáhané dlhšiu dobu.
O zvýšenom krvnom tlaku sa hovorí vtedy, ak sa pri opakovaných kontrolných meraniach v pokojovej polohe pohybuje horná (systolická) hodnota nad 140 mm Hg a/lebo spodná (diastolická) hodnota nad 90 mm Hg.

Vysoký krvný tlak - nad 160/nad 95 mm Hg
Hraničné hodnoty krvného tlaku - 140/90–160/95 mm Hg
Normálny krvný tlak - do 140/ do 90 mm Hg

Vysoký tlak je tichý zabijak

Vysoký krvný tlak môže poškodiť organizmus mnohými spôsobmi. Predovšetkým zvyšuje námahu srdca a ciev. Pretože srdce musí dlhý čas pracovať ťažšie ako za normálnych okolností, má tendenciu zväčšiť sa – steny srdca zhrubnú, hovoríme o tzv. hypertrofii srdcového svalu. Mierne zväčšené srdce môže pracovať dobre, ale ak sa zväčší priveľmi, môže to spôsobiť veľké problémy. Jedným z prvých príznakov je dýchavičnosť po fyzickej námahe.
Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko mozgovej porážky. Môže tiež poškodzovať obličky a zrak. V porovnaní s ľuďmi s normálnym krvným tlakom, sú ľudia s hypertenziou:
- 3 - krát náchylnejší na rozvoj ochorenia srdcovocievneho systému (srdcový infarkt, zlyhanie srdca),
- 6 - krát viac im hrozí, že sa u nich rozvinie tvorba krvných zrazenín spôsobujúca srdcové poruchy,
- 7 - krát viac ich ohrozuje mŕtvica.

Prečo je bicyklovanie lepšie ako lieky

Schudnite, zdravo jedzte, menej soľte, nefajčite, nepite alkohol a hlavne hýbte sa. Toto sú najčastejšie rady, ktoré dávajú lekári „vysokotlakárom“ alebo všeobecne pacientom, ktorí sa chcú tomuto ochoreniu vyhnúť. Ak si máte vybrať jednu z rád, potom nech je to pohyb. Telesná aktivita totiž pôsobí pozitívne na celý organizmus. Je vynikajúcim prostriedkom na redukciu nadváhy, odbúranie každodenného stresu a tiež posilňuje imunitu.
Lekárske výskumy dokazujú, že po 3 mesiacoch vytrvalostného tréningu môže horný (systolický) tlak klesnúť o 10–15 mm Hg a spodný (diastolický) o 8–10 mm Hg! Vytrvalostný šport - napríklad beh, jazda na bicykli, pešia turistika - má veľmi priaznivý účinok na systém krvného obehu a je vhodný pre pacientov s vysokým krvným tlakom. Naopak, menej vhodné sú tzv. statické športy ako napr. vzpieranie.
Aby pohyb naozaj fungoval ako podpora zdravia, treba vedieť ako často a ako dlho športovať. Lekári odporúčajú aspoň 2 - 3 krát za týždeň asi 30 minút, aby ste docielili očakávaný efekt. Okrem kúpy prístroja na meranie krvného tlaku na priebežnú kontrolu je vhodné merať si aj pulz, aby ste sa naučili trénovať v ideálnom rozpätí hodnôt pulzu. Aké je ideálne rozpätie pre vás určí váš lekár pri vyšetrení, ktoré by ste mali predtým absolvovať. Všeobecne platí, že ideálny pulz máte vtedy, ak sa pri bicyklovaní môžete bez námahy rozprávať so svojimi priateľmi, a nelapáte pri tom po dychu.

Keď sadnete na bicykel

Prvých 10 minút sa pohodlným tempom len zahrejte, potom tempo pozvoľna zvyšujte a v posledných 5 minútach pozvoľna spomaľujte. Výhoda bicyklovania spočíva v tom, že umožňuje tréning, uvoľnenie a zážitok zároveň so znižovaním hmotnosti. To je výhodné najmä u pacientov s nadváhou, artrózou a ortopedickými ťažkosťami. Jazda na bicykli rovnomerným tempom na rovnej ceste alebo s vetrom v chrbte zaťažuje menej než horská cyklistika alebo jazda proti vetru, prípadne na nespevnených cestách. Pri dlhších výletoch na bicykli radšej jazdite pomalšie, pri väčších stúpaniach zosadnite a tlačte. Aby ste zachovali tréningový efekt aj v chladnejších mesiacoch v zime, je vhodné v tejto dobe doma presedlať na cyklistický trenažér.

Pre tých, čo stále váhajú

Ak si uvedomíte, že cca 70 –75 % všetkých ľudí s vysokým krvným tlakom má hraničné hodnoty tlaku (pozri tabuľku), je jasné, že pravidelným bicyklovaním dokážete znížiť tlak na normálnu úroveň, takže môžete úplne vysadiť lieky a predísť tak nežiadúcim účinkom!

Navyše platí, že nezávisle od ostatných rizikových faktorov je pravdepodobnosť výskytu vysokého krvného tlaku u telesne aktívnych jedincov o 30 % nižšia. Známa je aj skutočnosť, že najmä ľudia s nadváhou veľmi profitujú z pravidelného vytrvalostného tréningu. Samozrejme, váš lekár musí byť o vašej aktivite informovaný.

spracované, zdroj: medicínsky portál edusan.sk (Názov vydavateľa: Marián Kondáš - EDUSAN, Smolenická 4, 851 05 Bratislava
Redakcia: Doc. MUDr. Branislav Kollár, PhD., MUDr. Marián Kondáš, PhD. )
SLOVENSKÁ NADÁCIA SRDCA tvojesrdce.sk