Ako uložiť bicykel na zimný spánok

Ak pre vás sezóna na dvoch kolesách končí s príchodom chladného počasia, venujte pozornosť údržbe bicykla po sezóne a tiež jeho správnemu uskladneniu, aby ste ho mali v 100% stave, keď na jar vykukne prvé slniečko.

Posezónny servis

Niektorí cyklisti nechávajú svoj bicykel servisovať pred sezónou, alebo až keď sa niečo pokazí. Ak však chcete, aby vám bicykel vydržal čo najdlhšie a mohli ste sa naň stopercentne spoľahnúť v každej situácii a každom teréne, venujte pozornosť aj posezónnej údržbe.

V prvom rade je treba bicykel poriadne umyť. Ak by ste na ňom nechali nánosy špiny a blata, vaša prvá cesta na jar by s najväčšou pravdepodobnosťou viedla do cykloobchodu pre nové súčiastky. Bicykel je treba dôkladne umyť a utrieť do sucha. Zamerajte sa na náboje kolies, vidlicu, rám a časti pohonu, nakoniec umyte reťaz. Po dôkladnom vysušení naolejujte reťaz a celý rám a vidlicu môžete pretrieť silikónovým leštidlom.

Ak nemáte čas ani chuť, a často ani miesto, na túto procedúru, príďte s bicyklom do servisu, kde bicykel nielen odborne očistia, ale aj skontrolujú. Budete mať istotu, že ste dobre pripravený na novú sezónu.

K nám do servisu sa môžete objednať tu.

Bicykle, ktoré boli zakúpené v našich predajniach prijímame a servisujeme prednostne. Pre zákazníkov, ktorí nemali to šťastie kúpiť bicykel u nás vo VELOsprinte, ale kúpili ho v inej predajni v Nitre, poskytujeme na servisné práce 15% zľavu.

Mať bicykel na háku sa oplatí

Bicykel by sa mal uchovávať v suchom a čistom prostredí, bez výkyvov teplôt, ideálne v interiéri, v garáži rodinného domu alebo priamo v byte. Ak je jediným možným miestom balkón, chráňte bicykel pred počasím vhodným nepremokavým krytom. Uskladnite ho s pneumatikami natlakovanými na maximálny možný tlak. Prázdne alebo podhustené pneumatiky by sa mohli zdeformovať a poškodiť na styčnej ploche s podlahou alebo stenou.

Bicykel by nemal stáť na kolesách. Ak máte napríklad v garáži betón, môže nastať poškodenie pneumatík, prípadne sa môže duša prilepiť o plášť a vzniknúť diera. Ideálne preto je, ak bicykel visí na stene, buď za rám alebo za predné koleso. Vyberte si z ponuky držiakov v našich predajniach.

Držiak bicykla nástenný na predné koleso

Bikefactory držiak bicykla nástenný na rám

 

Na elektrobiku je najcitlivejšia batéria, preto ju vyberte z rámu a uložte na suchom mieste pri teplote do 35 °C. Raz za 3 mesiace je potrebné ju dobiť.