Ako vybrať horský bicykel

Mountain bike (MTB) = horský bicykel je určený prevažne do rozmanitého nespevneného terénu. Má širšie plášte a menšiu veľkosť, a aj vďaka týmto parametrom je ľahšie ovládateľný a viete s ním lepšie manévrovať v lesnom teréne.

Rozhoduje odpruženie a výška zdvihu

Horské bicykle delíme na tri základné typy. Prvým typom sú bicykle s pevným rámom aj pevnou prednou vidlicou, druhý typ má odpruženú prednú vidlicu a tretím druhom sú celoodpružené biky určené na športové jazdenie.

Najobľúbenejším, aj najčastejšie používaným je druhý typ, teda s pevnou zadnou časťou rámu (hardtail) a prednou odpruženou vidlicou, ktorá dokáže príjemne vypružiť nerovnosti terénu.

Je vhodný do náročných, členitých horských terénov a na nespevnené cyklistické cesty, zvládne rýchlejšiu jazdu po rovine, aj jazdu do kopca.

Celoodpružené bicykle sú vhodné do náročného terénu, na zdolávanie prekážok v teréne, na pretekárske maratónske jazdenie a rýchlu jazdu po zjazdovkách.

Pod výškou zdvihu myslíme výšku zdvihu odpruženia. Platí, že kolesá s vyšším zdvihom zvládnu ťažšie terény. Čím má odpruženie vyšší zdvih, tým horšie sa s bicyklom ide do kopca a tiež je zvyčajne aj ťažší. Bicykle so zdvihmi nad 160 mm sú v podstate použiteľné len na zjazd z kopca dolu. Naopak, čím je zdvih menší, tým viac je bicykel určený na bežné použitie, teda aj pre jazdu do kopca.

Výber jednotlivých komponentov, ako je rám, radenie, brzdy a podobne, závisí na tom, ako veľmi sa chcete horskej cyklistike venovať. Čím viac kilometrov ročne plánujete najazdiť, tým kvalitnejšie komponenty potrebujete.

E-bike je budúcnosť

Na horskom bicykli sa budete rovnako dobre cítiť na lesných chodníkoch, aj na cyklotrasách v meste a okolí. Zdoláte na ňom snáď každý kopec, podľa vašej kondície, pretože máte k dispozícii dostatok prevodov. Ak by ste si to predsa len chceli uľahčiť a jazdu si naozaj užívať, vyberte si horský bicykel vo verzii e-bike - s elektromotorom. Ten k vášmu šliapaniu pridá energiu z batérie, vďaka čomu budete mať pocit, že idete po rovine, aj keď pôjdete do kopca.

Dámske horské bicykle

Dámske horské bicykle majú inú ergonómiu, ktorá vychádza z odlišnej stavby ženského tela. Rozdiel býva v rámoch - tie dámske majú zníženú hornú rúrku pre ľahšie nasadanie. Rám býva celkovo kratší, pretože ženy sú väčšinou drobnejšie a majú kratšie ruky a užšie ramená. Rozdiely sú aj v sedlách, ženy väčšinou volia širšie sedla. Avšak športovo zamerané dámy často volia pánsky rám vzhľadom na jeho pevnejšiu konštrukciu. Výhodou dámskych horských bicyklov je nižšia hmotnosť. Podobne ako pánske biky, aj dámske bývajú vo verzii hardtail, teda s prednou odpruženou vidlicou a pevným rámom alebo celoodpružené.

Tento sa mi páči, bude mi dobrý?

Keď si vyberiete typ horského bicykla, prichádza na rad výber veľkosti. Všeobecne sa dá povedať, že veľkosť bicykla závisí od vašej výšky. Základnú orientáciu vám poskytnú tabuľky, ale z našich skúseností vyplýva, že univerzálne sa použiť nedajú. Preto je najlepšie vyskúšať veľkosť bicykla priamo v špecializovanej predajni s asistenciou skúseného odborníka.

U nás si môžete dokonca požičať testovací bicykel, aby ste si mohli na vlastnej koži deň, dva, vyskúšať, ako sa vám jazdí a nekúpili mačku vo vreci. Viac informácií získate priamo v našich predajniach alebo vyplňte tento formulár.