Bajkom na Oponický hrad

Trasa:
Jelenec Remitáž táborisko - Nad červeným krížom - Oponický hrad - Pusté - Nad červeným krížom - Remitáž táborisko


Celková vzdialenosť: 19 km
Stúpanie: 517 m
Klesanie: 542 m
Maximálna výška: 428 m
Minimálna výška: 220 m

Povrch ciest: spevnený a nespevnený (85%), asfalt (15%)
Bicykle: Vhodné pre MTB

Trasu cesty pre navigáciu alebo mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť tu.

Trasa sa začína pri dedinke Jelenec pri táborisku Remitáž. Táto oblasť je známa vodnou nádržou a chatovou oblasťou. Pri vstupe do kempu odparkujeme auto a začíname dnešnú bajkovačku po červenej cykloturistickej značke. Cesta vedie spočiatku po lesnej asfaltke, po 3,5 km odbočuje vľavo na spevnenú cestu. Na najbližšom rázcestí odbočuje vpravo.

Ďalej ideme malebným prostredím listnatého lesa, mierne stúpame, neskôr cesta prechádza okolo Žánovej studničky a malého jazierka, za ktorým je rázcestí, na ktorom pokračujem vľavo hore.

Zanedlho prichádzame k dnešnému cieľu - zrúcanine hradu Oponice. Hrad je voľne prístupný, v súčasnosti tu robia konzerváciu muriva a rekonštrukciu veže. Je tu aj možnosť táborenia.

Po prehliadke ruín hradu pokračujeme ďalej po zelenej turistickej značke. Neskôr cesta odbočuje vpravo dolu, až sa napojí na lesnú zvážnicu, po ktorej pokračuje vľavo. Na jej konci pokračuje vľavo po modrej turistickej značke.

Trasa prechádza cez rázcestie Pusté, na rázcestí Nad červerným krížom odbočuje vpravo a po modrej turistickej značke vedie až do cieľa - Remitáž táborisko.