Cyklistické okuliare zmenia váš pohľad na svet

Hlavnou funkciou cyklistických okuliarov je chrániť oči pred hmyzom, prachom, vetrom, kamienkami a ďalšími nečistotami, ktoré nielenže znepríjemňujú život cyklistu, ale môžu aj vážne poškodiť zrak.

Ako vybrať správne okuliare

Hlavným kritériom výberu je štýl vašej jazdy. Ak sa venujete cyklo športom, potrebujete špeciálne okuliare, ktoré sa podobajú lyžiarskym - dôkladne priliehajú na tvár a majú odvetranie.

Na tieto okuliare sa môžu navyše použiť aj ochranné fólie, ktoré jednoducho stiahnete a máte znovu čistý priezor. Toto oceníte najmä pri jazde po zablatenom teréne, v daždi a podobne. „Bežnému“ cyklistov stačia klasické športové okuliare, ktoré sa tiež samozrejme líšia podľa „skiel“, ich zafarbenia a tiež podľa ceny.

Pri výbere „skiel“ si treba uvedomiť, že kvôli bezpečnosti sú cyklookuliare vyrobené z plastu. Lacnejšie okuliare majú zorníky z plastu, kvalitnejšie z polykarbonátu. Ak chcete okuliare používať dlhšie, vyberte si také, ktoré majú povrchovú úpravu skiel zvyšujúcu odolnosť voči poškrabaniu.

- Polarizované (antireflexné) zorníky vám umožnia pohodlné videnie aj vtedy, ak je slnko ostré, prípadne sa odráža od vody, snehu alebo hoci aj asfaltu.

- Fotochromatické zorníky sú samostmavovacie - to znamená, že ich stmavenie sa plynulo mení podľa svetla v okolí.

- Vymeniteľné sklá sú zlatou strednou cestou, pretože si môžete do rámov vložiť práve také, aké potrebujete podľa počasia, či prostredia, v ktorom bicyklujete. Hnedé alebo sivé sa používajú na slnku, žlté keď je pod mrakom a číre vtedy, keď je už šero. Číre sa hodia aj do tmavšieho lesného prostredia.

Dôležitým kritériom výberu je aj schopnosť okuliarov znižovať prípadné zahmlenie. Zahmlenie okuliarov je nielen veľmi nepríjemné, ale môže byť aj nebezpečné. Niektorí výrobcovia proti tomu bojujú odvetrávacími otvormi, iní odporúčajú kúpiť si špeciálny roztok proti zahmlievaniu. Tie najkvalitnejšie okuliare majú tzv. hydrofóbnu vrstvu, ktorá zabraňuje nielen zahmleniu ale aj zachytávaniu nečistôt.

Čo s dioptriami

Ak v bežnom živote používate dioptrické okuliare, pri bicyklovaní máte v dve možnosti. Najjednoduchším riešením sú kontaktné šošovky, ku ktorým si môžete vybrať akékoľvek bežné cyklookuliare. Nie každý však šošovky znáša, preto sa vyrábajú špeciálne dioptrické cyklookuliare, ktoré sa skladajú z dvojice zorníkov. Tie bližšie k očiam sú vaše dioptrické sklá, tie vzdialenejšie sú ochranné. Bývajú výklopné a sú umiestnené za dioptrickými obrubami. Do takýchto rámov vám dioptrické sklá musia umiestniť v optike.

Skúšajte, skúšajte, skúšajte

Určite je dobré cyklistické okuliare vyskúšať priamo v špecializovanej predajni. Mali by vám pevne sedieť na nose, nesmú padať, ani sa šmýkať. Ideálne je, ak majú pružné obruby, tvarovateľné nosníky a nožičky. Dôležité je, aby kopírovali tvár a zároveň aby umožnili prístup vzduchu k očiam. Výrobcovia kvalitných okuliarov počítajú s tým, že tvár sa počas bicyklovania potí, takže rám by mal byť vyrobený z protišmykového materiálu.