Gýmeš a Veľký Lysec - výhľady, opekačka a záverečný zjazd

Trasa:
Jelenec Remitáž táborisko - sedlo pod Studeným hradom - sedlo pod Gýmešom - Kostoľany pod Tribečom - Veľký Lysec - hrad Gýmeš - Remitáž táborisko

Celková vzdialenosť: 16,6 km
Stúpanie: 996 m
Klesanie: 983 m
Maximálna výška: 532 m
Minimálna výška: 206 m
Povrch ciest: spevnený a nespevnený (90%), asfalt (10%)
Bicykle: vhodné pre MTB

Trasu cesty pre navigáciu alebo mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť tu 

Dnešný výlet začína za obcou Jelenec, pri táborisku Remitáž. Táto oblasť je známa vodnou nádržou a chatovou oblasťou. Pri vstupe do kempu môžete odparkovať auto. Trasu sme začali vstupom na lesnú cestu, po žltej turistickej značke.

Táto turistická trasa je zo začiatku úplne nenáročná s miernym stúpaním po lesnom chodníku. Výraznejšie stúpanie začína tesne pred sedlom pod Studeným hradom.

Zo sedla pod Gýmešom pokračujte dolu po žltej turistickej značke trailom do dedinky Kostoľany pod Tribečom. Prejdite centrom obce, kde sa môžete zastaviť pri prameni pitnej vody. 

Od prameňa sme pokračovali hore popri kostolíku do lesa, stále po žltej značke. Cesta vedie cez lúku nad dedinou, vchádza do lesa a pokračuje spočiatku miernym stúpaním do sedla pod Lyscom. Tesne pod sedlom je stúpanie prudšie a náročnejšie.

Na rázcestí Sedlo pod Lyscom odbočte vpravo a pokračujte miernym stúpaním pod samotný vrchol. Pod skalami nájdete malé táborisko a útulňu, kde sa v prípade nepriaznivého počasia môžete skryť.

Odtiaľto na vrchol je to už len kúsok, avšak hore sa na biku nedostanete, záverečné stúpanie je totiž príliš náročné, ba priam nemožné. Bicykle sme teda odparkovali kúsok pod vrcholom. Z Veľkého Lysca je nádherný panoramatický výhľad na Zobor, Žibricu, hrad Gýmeš a panorámu Tribečského pohoria. Tento kopec je častým cieľom skalolezcov. Hore na skalách môžete objaviť reťaze a úchyty, ktoré využívajú pri tréningoch.

Z Veľkého Lysca sme pokračovali späť dolu cez Kostoľany pod Tribečom, do sedla pod Gýmešom, odtiaľ vpravo na zrúcaninu hradu Gýmeš. Na hrade si môžete spraviť piknik, je tam aj miesto pre opekanie. 

Prejdite si hradný areál pešo a vychutnajte si nádherný panoramatický výhľad je z hradnej veže. 

Z hradu sa spustíte dolu po žltej turistickej značke cez sedlo pod Gýmešom, sedlo pod Studeným hradom až späť dolu pri Remitáž táborisko. Tento zjazd si treba vychutnať, je dlhý a plynulý, technicky menej náročný. Buďte však ohľaduplní voči turistom, ktorých tu určite stretnete.