Hodrušské tajchy a flow trail Helligon

Trasa:
Horný Hodrušský tajch - vyhliadka pod Paradajsom - Sedlo Pleso - Flow Trail HELLIGON - Horný Hodrušský tajch

Horný Hodrušský tajch - Červená studňa - vyhliadka pod Paradajsom - popod Paradajs - Tanád - Veterné sedlo - Sedlo pod Kanderkou - Sedlo Pleso - Sedlo Peciny - Sedlo Pleso - Flow Trail HELLIGON - Horný Hodrušský tajch

Celková vzdialenosť: 20 km
Stúpanie: 873 m
Klesanie: 866 m
Maximálna výška: 950 m
Minimálna výška: 568 m

Trasu cesty pre navigáciu alebo mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť tu.

Trasa sa začína pri Hornom Hodrušskom tajchu, pri rezorte Salamandra. Na parkovisku pri tajchu môžete bezpečne odparkovať svoje auto. Vyrážame po modrej cykloturistickej trase smerom na Červenú studňu.

Za hrádzou tajchu vchádzame do lesa a stúpame hore po lesnej ceste. Les je príjemný, listnatý, cesta nespevnená lesná zvážnica. Občas sa môžu vyskytnúť väčšie mláky.

Cestou pôjdeme popri pamätníku SNP, až sa dostaneme k tajchu Červená studňa. Tu je možnosť spraviť si malé občerstvenie, nachádza sa tu malý altánok a lavičky.

Trasa ďalej pokračuje hore na lúku, kde je pekný výhľad na Banskú Štiavnicu. Neskôr vchádzame do lesa, cesta ide po geologickom chodníku - popri ceste sú kamenné kopy so štítkami, o aké druhy kameňa ide.

Neskôr nás čaká malá odbočka z cyklotrasy, pôjdeme na vyhliadku pod Paradajsom. Nachádza sa tu kríž a lavička, je tu nádherný výhľad na štiavnickú kalváriu a samotnú Banskú Štiavnicu.

Pod Paradajsom nás čaká opäť krásny výhľad na Banskú Štiavnicu. Na tomto mieste sú informačné tabule a opäť kamenné kopy geologického chodníka.

My sme si zvolili trasu po hrebeni popri Paradajsi, cez vrch Tanád. Na niektorých miestach je nutné bicykel vytlačiť, terén je dosť exponovaný, ale výhľady naozaj stoja za to. A tiež zjazdy :-)

Z lesa vyjdeme vo Veternom sedle a ďalej pokračujeme cez krásne lúky ponad tajchy Tajšok, Vindšacht a Veľkú Richňavu.

Od Richňavy sa vrátime späť do sedla Pleso a pokračujeme cyklotrasou cez les. Nasleduje príjemná lesná trasa, chodníčky a nespevnené lesné cesty. Cesta vedie lesom, neskôr prechádza cez zjazdovku rezortu Salamandra. A tu prichádzame na najkrajšie ukončenie trasy - Flow Trail HELLIGON, ktorý nás dovedie až do cieľa - pri Horný Hodrušský tajch.

Tento trail je nádherný zjazd s dĺžkou 2 km, postavený podľa zásad medzinárodného štandardu Flow Country Trail. Je to plynulý typ trate, ktorý je zábavný a využíva všetko, čo krajina poskytuje a zvýrazňuje jej topografiu. Trať je prístupná čo najširšiemu množstvu obdivovateľov horskej cyklistiky - zvládne ju bajker so základnými zručnosťami jazdy na horskom bicykli. Nie je extrémna, nebezpečná alebo strmá.  Všetky prvky, po ktorých jazdec musí prejsť, sú prejazdné, predvídateľné a stabilné. Viac inormácií nájdete tu.