Krosový alebo horský bike - podľa čoho sa rozhodnúť?

Základom správneho výberu akéhokoľvek bicykla sú odpovede na tri kľúčové otázky:

Kde chcete jazdiť - v akom teréne budete prevažne bicyklovať?
Ako často budete jazdiť - koľko času chcete na bicykli stráviť?
S kým budete bicyklovať - sami, s rodinou, v skupine?

Ak je vašou odpoveďou na otázku o teréne „náročnejší horský terén, les, chcete pohodlne prekonávať korene stromov, kamene a iné nečakané prekážky“, vhodnejší je horský bicykel.

Ak ste odpovedali, že vám stačí „ľahší terén, nespevnené poľné cesty, hrádza rieky, vyjazdené lesné cestičky bez prekážok a asfaltka“, vyberte si krosový bicykel.

V čom sa odlišujú?

Horské bicykle delíme na tri základné typy. Prvým typom sú bicykle s pevným rámom aj pevnou prednou vidlicou, druhý typ má odpruženú prednú vidlicu a tretím druhom sú celoodpružené biky určené na športové jazdenie. Najobľúbenejším, aj najčastejšie používaným je druhý typ, teda s pevnou zadnou časťou rámu (hardtail) a prednou odpruženou vidlicou, ktorá dokáže príjemne vypružiť nerovnosti terénu. Je vhodný do náročných, členitých horských terénov a na nespevnené cyklistické cesty, zvládne rýchlejšiu jazdu po rovine, aj jazdu do kopca. Celoodpružené bicykle sú vhodné do náročného terénu, na zdolávanie prekážok v teréne, na pretekárske maratónske jazdenie a rýchlu jazdu po zjazdovkách.

Krosové alebo trekingové bicykle sú niečo medzi cestnými a horskými. Majú väčšie kolesá so širšími plášťami, ktoré vám umožnia pohodlne prejsť aj ľahší terén, napríklad nespevnené cyklotrasy na vidieku, do technického terénu alebo na zjazdy v lesnom teréne však vhodný nie je. Považujeme ich za univerzálne bicykle do tzv. bežného terénu na rekreačné použitie a sú vhodné pre každého člena rodiny, na rodinné výlety, a tiež na jazdy s partiou podobných cyklistických nadšencov. Ak trávite väčšinu času na bicykli na asfaltových cestách, potom môže byť krosový alebo trekingový bicykel vybavený pevnou vidlicou. V ostatných prípadoch je lepšia odpružená vidlica, ktorá je pri jazde na nespevnených vestách pohodlnejšia. Podobné je to s odpruženou sedlovkou. Brzdy na krosových a trekingových bicykloch sú už v súčasnosti väčšinou kotúčové, ktoré sa ľahšie ovládajú a sú aj účinnejšie. Ak si vyberiete hydraulické kotúčové brzdy, brzdenie zvládnete aj jedným či dvomi prstami.

Aký bike je lepší, ak je odpoveď „chcem mať možnosť prejsť každý terén“?

Platí, že kým s horským bikom prejdete v podstate každým terénom, krosový bicykel vám takúto možnosť neposkytne. Z tohto hľadiska je MTB univerzálnejší, ak chcete bicykel, s ktorým nemusíte rozmýšľať nad náročnosťou terénu a obmedzovať sa pri jeho výbere. Horský bike to zvláda vďaka širším kolesám a menšej veľkosti, vďaka čomu sa v terénu aj ľahšie ovláda. V menej náročnom teréne je však zbytočne ťažký, takže šliapanie vás bude stáť viac sily, čo však dokáže vyriešiť verzia e-bike s prídavným motorom, ktorý vám jazdu výrazne uľahčí.

Horské aj krosové biky sú v ponuke aj ako elektrobicykle. Elektromotor k vášmu šliapaniu pridá energiu z batérie, vďaka čomu budete mať pocit, že idete po rovine, aj keď pôjdete do kopca.

Ak sa neviete rozhodnúť a chcete si bicykel vyskúšať, žiadny problém. Informujte sa priamo v našich špecializovaných predajniach na možnosť zapožičania testovacích bicyklov, alebo vyplňte tento formulár.