Na ceste do kopca je najlepší zjazd dolu!

trasa: Nitra - Park na Sihoti - Zobor Šindolka - Dražovce - Dražovský kostolík

typ výletu: rodinný, vhodný pre staršie deti

povrch ciest: asfaltka, cyklotrasy, nespevnený

prevýšenie: mierne kopcovité

obtiažnosť: nízka až stredná

Ďalší cyklovýlet nás zaviedol na kopcovitejšiu trasu - cieľom bol známy, a veľmi fotogenický, Dražovský kostolík neďaleko Nitry. Vedie k nemu hneď niekoľko ciest. Môžete ísť po dosť frekventovanej asfaltke, ktorá vedie z Nitry do Dražoviec. Táto trasa je rýchlejšia, aj menej namáhavá, ale je to cesta 1. triedy, kde môže byť pomerne hustá premávka. Určite si nezabudnite prilbu a reflexné prvky.

My sme zvolili cestu cez Zobor-Šindolku, ktorá je síce strmšia, ale so značne menším počtom áut. Začali sme v nitrianskom Parku na Sihoti, odtiaľ sme pokračovali po moste cez rieku Nitru a nadchodom sme bezpečne prešli ponad frekventovanú cestu.

Na konci nadchodu sme odbočili doľava a po miernom kopčeku sme sa dostali na križovatku v tvare Y, kde sme opäť odbočili doľava a pokračovali stále rovno cestičkami medzi domami smerom do Dražoviec. Mestská štvrť Zobor má dosť strmé cesty, takže miestami nám nezostávalo nič iné, len zosadnúť z bicykla a tlačiť ho hore kopcom. Pravé cyklistky :)

Dorazili sme až na miesto, kde sa končila obývaná časť, za ktorou bolo pole, z ktorého už vidíte aj obec Dražovce a kostolík. Na konci tejto obývanej časti bol dosť zničený chodník, ktorý môžete vidieť aj na fotke.

Tu sme odbočili doprava, (dá sa tadiaľ ísť aj doľava - túto cestu sme pre vás preskúmali cestou naspäť), vyšliapali menší kopec, na ktorom sme na prvej možnej odbočke išli doľava po chodníčku popri záhradkách. Dražovce nás privítali peknou asfaltovou cestou, ktorá nás veľmi potešila, lebo sme boli už kvalitne vytrasené.

Išli sme náhodne po uličkách smerom ku kostolíku (áno, aj en-ten-tíč-ky :), ktorý sa vynímal nad našimi hlavami. Našli sme aj označenie cyklotrasy na stĺpe - modré C, po ktorej sme pokračovali ďalej.

Smerom ku kostolíku sa znovu šliape mierne do kopca. Keď sme konečne dorazili na vrchol, naskytol sa nám krásny výhľad na Nitru i na okolité polia. Tu sme sa trošku pofotili, spravili si obednú prestávku a vydali sa späť domov.

Keďže to bolo dolu kopcom, v dedine sme boli raz dva. Cez pole sme tentokrát išli tou druhou cestičkou, ktorú som spomínala. Tiež nebola vo veľmi dobrom stave, viedol tadiaľ aj maličký potôčik, takže sme mali bicykle komplet od blata. Tu sme natrafili aj na kone, ktoré som ako správna milovníčka zvierat zdokumentovala.

Cesta späť viedla väčšinou dolu kopcom, čo sme si aj dosť užili. Náš výlet sme ukončili ešte malou zastávkou v parku na našej, a možno už aj vašej, obľúbenej zmrzline.

Výlet na Dražovský kostolík - to sú najmä úžasné výhľady, krásna príroda a spálené kalórie - čo viac si človek môže priať...:) Preto šup na bicykle, vrelo odporúčame!