Paríž - Roubaix 2016

Už túto nedeľu (10.4.2016) budeme svedkom asi najbrutálnejšieho závodu roku v cyklistickom kalendári.

Kto nepozná legendárny závod Paríž-Roubaix - jedná sa o "jednorázový" pretek, ktorý sa jazdí v severnom Francúszku (Peklo severu alebo aj Pekelná nedeľa). Počiatok závodu siaha až k roku 1896 pri príležitosti otvorenia nového velodromu v Roubaix.  

Čím je tento závod výnimočný?
Kocky. Okrem normálnych ciest sa jazdí aj po úzkych dlaždených cestách (mačacie hlavy), ktoré sú častokrát hneď vedľa poľa, čo pri daždivom počasí zvyšuje náročnosť pretekov.
Prach, blato, špina, dokonca aj hnoj...to všetko sa postará o znepríjemnenie pretekov pre jazdcov.

Roubaix toll 1Roubaix toll 2

 

Firma Specialized pre požiadavky tohto závodu vyvinula a pomenovala jeden zo svojich cestných bicyklov: Specialized Roubaix.

 

 


Specialized S-Works Roubaix


Specialized o ňom píše:
"Pomenovaný po závode, okolo ktorého sa točí najviac príbehov a ktorý je extrémne náročný - náš model Roubaix exceluje na tých najhorších cestách za tých najhorších podmienak. Hladší je rýchlejší a preto je jeho karbonová konštrukcia vyrobená tak, aby mala najlepšiu vertikálnu poddajnosť a tlmiace prvky Zertz a sedlovka CG-R pohlcujú nerovnosti cesty. Aby mal Roubaix stabilitu a komfort, využívá geometriu Endurance."

 

Tohtoročný závod Paríž - Roubaix meria 257.5km, má 27 dlaždených sekcií, z ktorej dve najdlhšie majú zhodne 3,7km, dokopy 52,8km. Trať je prakticky rovinatá. Závod štartuje o 10:50 miestneho času.


Tento rok, majster sveta UCI - Peter Sagan - je po dvoch predchádzajúcich klasikách hlavným favoritom na výhru tohto špinavého preteku. V nedeľu budeme svedkami, komu sa kocky podvolia...