Posezónny servis šetrí peniaze

Jesenný servis je ako ročná prehliadka u zubára...
...ak ju vynecháte, ďalší rok hrozí, že siahnete hlbšie do peňaženky. Možno to nie je práve najpríjemnejšie prirovnanie, je však fakt, že pravidelný servis:

  • predlžuje životnosť bicykla
  • šetrí náklady na opravu
  • ak ho urobíte teraz na jeseň, máte o starosť menej na jar

A kto by už chcel strácať na jar čas so servisom, a tiež prípadnými opravami, keď vonku už bude krásne, a vy nebudete mať na čom jazdiť?

Urob si sám?

Ak máte čas, miesto a vhodné náradie, základnú údržbu po sezóne môžete urobiť aj doma. Prvoradé je bicykel dobre umyť. Rám bicykla, kolesá a všetky odmontovateľné súčasti rozoberte, dôkladne očistite od zaschnutého blata, špiny a usadenín a poumývajte ich vodou a šetrným čistiacim prostriedkom.

Poumývať treba aj reťaz a prehadzovačky, tu však buďte s vodou opatrní. Všetko dôkladne vyutierajte do sucha, prípadne nechajte pár dní vyschnúť a namontujte naspäť.

Majitelia horských bicyklov budú musieť vynaložiť o niečo viac námahy, aby ich poriadne vydrhli, pretože "horskáče" sú obyčajne špinavšie ako cestné alebo krosové bicykle. Blato a prach sa dokážu usadiť a dobre zatvrdnúť aj na miestach, kde by ste to nečakali. Rám, kolesá a brzdy sa dajú umyť silným prúdom vody, potom ich ešte dôkladne očistite saponátom a znovu vodou. Pri reťazi a prehadzovačkách s vodou opatrnejšie a nezabudnite ich namazať mazivom na ne určeným. Existujú tiež ošetrujúce oleje a spreje, ktoré prenikajú do všetkých štrbín súčiastok a zanechávajú na nich ochranný film, čo predlžuje ich životnosť. Odmontujte tiež sedadlo, poriadne ho očistite a pred namontovaním naspäť pridajte malé množstvo maziva. Takto zabránite hrdzaveniu v rúre pod ním.

Ďalej je potrebné skontrolovať brzdy, prípadne ich nastaviť a prehliadnuť kolesá a ráfiky, či sú v poriadku, pretože poškodené ráfiky následne ničia pneumatiky a brzdové platničky. U celoodpružených bicyklov je nutné skontrolovať aj pružiny, ktoré sa časom opotrebovávajú, a vymeniť ich, ak je treba. Tieto úkony už patria do odbornej starostlivosti, nie každý vie a trúfne si, ako nastaviť brzdy, či pružiny.

Nezabudnite, servisovaný bike vám môže slúžiť až o tretinu dlhšie! Objednajte sa na jesenný servis k nám.

Pozor na elektrobicykle

Aj elektrobicykel je treba umyť, ale nikdy nie vysokotlakovým čističom. Vypnite elektrický pohon a len zľahka bicykel opláchnite vodou a vyčistite mäkkou kefou. V blízkosti elektrických kontaktov je dobré zachovať trošku viac opatrnosti.