Specialized - skutoční špecialisti najvyššej kvality

Specialized Roubaix 2017 - nová zbraň nielen na kocky

Značka Specialized je známa tým, že podporuje profi závodnú cyklistiku, takže je samozrejmé, že v jej portfóliu sa nachádzajú všetky možné typy bicyklov, od časovkárskych, cez vrchárske špeciály až po špecifické bicykle na jarné klasiky,. ktorým dominujú cesty s tzv. mačacími hlavami. Tou najznámejšou je aprílový závod Paríž - Roubaix, podľa ktorej je pomenovaný aj modelový rad bicyklov.

Nová generácia Roubaix sa vyrába s pružnými elementami umiestnenými v prednej vidlici a horných vzperách zadnej stavby, ktoré tlmia vibrácie. Kým doteraz odpruženie fungovalo v zmysle odpruženia kolies od cesty, nová koncepcia prichádza skôr s odpružením jazdca od vlastného bicykla. Konštrukcia pruženia Roubaix je založená na trojici plôšok s ihličkovými ložiskami a zachádzaní predstavca s riadidlami do rámu bicykla.

Vnútro odpruženia sa potom skladá z tlmiacej utesnenej kazety a vymeniteľnej oceľovej pružinky. Práve vďaka tejto pružine je možné nastavovať tuhosť celého systému. K dispozícii sú tri tuhosti tejto pružiny a jej jednoduchou výmenou možno dosiahnuť buď mäkšie, alebo naopak tvrdšie nastavenie. Komfortný posed je dosiahnutý kombináciou pruženia sedlovky Specialized CG-R a nového systému jej uchytenia, ktoré je posunuté pod úroveň hornej rámovej rúry a umožňuje tak väčšiu flexibilitu samotnej sedlovky. Zmien sa dočkala aj geometria kolies. Skrátil sa rázvor kolies, zdvihol sa hlavový uhol a s krátila zadná stavba.

Modelový rad Roubaix je k dispozícii už len v karbónovej verzii rámu a tvorí ho celkovo 6 modelov vrátane najvyššej špecifikácie S-Works, výhradne s kotúčovými brzdami. Ako novinka sú tiež dámske bicykle s názvom Ruby v štyroch vyhotoveniach.

Specialized Epic HT: Odistená zbraň XC

Medzi najočakávanejšie novinky 2017 v portfóliu XC/maratón bezpochybne patrí model Epic HT. Ide o nástupcu modelu Stumpjumer HT. Specialized sa rozhodol oddeliť dva odlišné modely s podobným názvom najmä preto, že kým Stumpjumper je synonymum trailu, Epic = XC. Takto sa podarilo zjednotiť skupinu XC bicyklov so spoločnými vlastnosťami pod jeden názov - Specialized Epic. Je už len na cyklistoch, či dajú prednosť celoodpruženej verzii, ktorá je pohodlná v zjazdoch, alebo si vyberú nekompromisný a na hmotnosť orientovaný bike s jasným dôrazom na maximálny prenos sily. Jednoducho, full alebo HT s jasným zameraním. Pravdepodobne najväčšiu slávu zožne model S-Works, ale Specialized myslí aj na bežných ľudí a nový Epic HT bude dostupný aj v cenovo priateľnejších kategóriách výbavy.

Medzi najväčšie prednosti bicyklov zameraných na preteky patrí hmotnosť. Ani tu sa Specialized nenechal zahanbiť a vďaka novej technológií výroby rámov a CNC úpravám karbonových segmentov je váha rámu top modelu S-Works úctyhodných 812 g. Ďalšou novinku je chránič proti otočeniu riadítok pri páde. Chránič taktiež eliminuje poškodenie hornej rámovej trubky. Na nových Epicoch nájdeme vidlice RockShox RS1 alebo úplne vynovené modely SID, obe verzie so Specialized úpravou Brain - známou technológiou, ktorá umožní, aby vidlica sama reagovala na nerovnosti.

Nový Epic HT je vďaka svojmu pomenovaniu predurčený na úspech. Použité materiály a najnovšie technológie z neho robia "odistenú zbraň". Tento bicykel nie je určený iba na pretekanie, vďaka ponúkanému komfortu je dobrou voľbou pre všetkých, ktorí majú radi rýchlejší štýl jazdy a nevyžadujú celoodpružený bicykel.

Specialized Enduro Comp 650b - istota, rýchlosť, zábava

S novou geometriou a tuhším vypracovaním je Enduro Comp 650b súci na zaradenie do čela najlepších enduro bikov! Nejazdí dobre iba dole kopcom, ale vyvezie vás aj na kopec bez zbytočného trápenia. Verzia Comp 650b je vyrobená hliníkovej zliatiny M5 s už tradičným X-Wing dizajnom rámu a zdvihom až 170 mm. Rám má zadnú os rozmeru 12x148 mm a samozrejmosťou je vymeniteľná zadná pätka prehadzovača. Ďalšou príjemnou zmenou je vnútorné vedenie bowdenov, ktoré sa nenápadne vnárajú do rámu za hlavovou trubkou. Bowden radenia ďalej vykukuje z rámu medzi predným a zadným trojuholníkom poza prevodník a vnútrom spodnej vzpery zadnej stavby a vynára sa na jej konci pred prehadzovačkou. 4-piestové brzdy SRAM Guide R s organickými platničkami a 200/180 mm kotúčmi vás spoľahlivo ubrzdia aj v kritických dlhých klesaniach či nečakaných situáciách.

Cesta hore do kopca vás príjemne prekvapí. Môže za to určite hlavne nová geometria rámu pre rok 20217 - dobre zvolená dĺžka, nižšie položený stred a sedlový uhol 76°. Ďalším plusom v stúpaní je obutie kolies, ktoré poskytuje dostatok sebaistoty aj pri jazde nadol, a to nielen za sucha, ale aj v mokrých, či blatistých podmienkach. Podľa skúsených jazdcov sa toľká istota, ktorou tento stroj disponuje, len tak na hocijakom inom endure nevidí. Vďaka jedinečnej geometrii - hlavne hlavovému uhlu, funkčnej vidlici, plášťom a celkovej tuhosti má tento bike skvelú prejazdnosť aj cez ťažký skalnatý terén.

zdroj, obr.: www.supercycling.cz, www.mtbiker.sk
(spracované)