7 dôvodov, prečo je bicykel ideálnym darčekom za vysvedčenie

Po celom roku snaženia sa v škole si deti za svoj výkon určite zaslúžia odmenu. A ak je ich túžbou nový bicykel, neváhajte, bicyklovanie prináša mnoho pozitív.

1. Zdravý pohyb

Pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu je snáď najviac odporúčanou radou lekárov, či už ide o deti alebo dospelých. A bicyklovanie je na to úplne ideálne. Posilňuje imunitu, srdce, pľúca, svaly, neškodí kĺbom. Ak nechcete, aby vaše deti vysedeli dieru pred počítačom alebo televízorom, zaobstarajte im bicykle a ukážte, ako sa dá aktívne tráviť voľný čas, ako si užiť leto a zábavu.

2. Proti obezite, cukrovke, hyperaktivite

18 % detí v školskom veku trpí nadváhou, 7 % až obezitou. Stúpa tiež počet detí, ktoré majú cukrovku 1. stupňa (vrodenú). Pravidelné bicyklovanie upravuje hladinu cukru v krvi a znižuje riziko vzniku cukrovky u detí aj v dospelosti. Tiež odbúrava kalórie a je účinnou prevenciou pred obezitou. Je opakovane dokázané, že bicyklovanie v prírode je pre deti najlepšou cestou k lepšiemu zdraviu, dýchaniu, krvnému obehu, imunite, k načerpaniu vitamínu D a zvyšuje psychickú pohodu dieťaťa.

3. Dobrý spánok, lepšie výsledky v škole

Kvalitný spánok je základom úspešného dňa, a pre deti to platí ešte viac. Určite viete, aké náročné je zvládnuť nevyspaté dieťa. Už hodinka bicyklovania denne zlepšuje spánok, pretože dieťa ide spať fyzicky zdravo unavené, a nie rozrušené od počítačovej hry.

Chcete, aby malo vaše dieťa na vysvedčení jednotky? Kúpte mu bicykel! Nie, samozrejme, takto jednoduché to nie je, ale je pravda, že tento pohyb prispieva k zlepšeniu prospechu v škole. Pravidelným bicyklovaním sa zlepšuje krvný obeh a zvyšuje kapacita pľúc, mozog je lepšie zásobený kyslíkom a dieťa sa dokáže na vyučovaní viac sústrediť. Je aktívnejšie a lepšie prijíma informácie, čo má pozitívny vplyv na študijné výsledky.

4. Samostatnosť, zodpovednosť

Mať svoj vlastný bicykel pre dieťa znamená v prvom rade istú samostatnosť. Už nemusí byť závislé na vás, keď potrebuje niekam zaviesť, zájde za kamarátmi na bicykli. Musí sa tiež naučiť základné pravidlá cestnej premávky, pretože ako pasažier auta nemá za nič zodpovednosť, na bicykli je však odkázané samé na seba. Má vec, ktorá nestála málo, a je zodpovedné za jej stav, čo ho naučí väčšej zodpovednosti aj za iné veci.

5. Láska k športu

Čo sa za mladi naučíš, na starobu ako by si našiel, lepšie povedané, ostane ti dobrým zvykom aj v dospelosti. Ak sa dieťa naučí láske k bicyklovaniu, v dospelosti bude mať menšie problémy s nadváhou. Bude vedieť, že keď sa nakopí stres z každodenných problémov, netreba siahať po ružových tabletkách, stačí sadnúť na bicykel a poriadne si vyvetrať hlavu.

6. Kamaráti na celý život

Bicyklovať sa dieťa môže aj samé, ale väčšina vyhľadáva na túto aktivitu kamarátov. Dieťa, ktoré je vedené k športu od detstva, to robí prirodzene a nepricháda do kolektívu s komplexom pre svoju fyzickú neobratnosť, prípadne hanblivosť. Odborne povedané, bicyklovanie zvyšuje socializáciu detí. Laicky: možno poznáte zo svojho detstva, že kamarátstva z tohto obdobia sú čisté, úprimné a pevné a pretrvávajú do dospelosti. A práve takýchto kamarátov si vaše dieťa môže nájsť vďaka bicyklovaniu.

7. Rodinný život

Pre každú rodinu a každý vzťah, či už ide o deti alebo partnerov, je dôležitý spoločne strávený čas a spoločné aktivity. Rodinné cyklovýlety sú ideálnou, nenáročnou aktivitou, ktorá sľubuje množstvo zážitkov a zábavy. Naplánujte si výlety po okolí, vyberte sa na bicykli k vode, lúštite „kešky“, nápadom sa medze nekladú. A využite tieto chvíle na nenútený rozhovor s deťmi. Zabudnite na jednostrannú komunikáciu typu „uprac si izbu, vynes smeti“, ktorá je taká častá doma. Zaujímajte sa o pocity vášho dieťaťa, venujte pozornosť tomu, čo hovorí. Buďte svojmu potomkovi vzorom, nebude hľadať vzory inde. Pretože nič, čo robíte pre svoje deti, nie je zbytočné...