Prečo (sú) šťastní ľudia (ktorí) bicyklujú...

Bicyklovanie je ideálnou pohybovou aktivitou prakticky pre každého! Môžete si ho užívať sami alebo s rodinou, priateľmi, štvornohým miláčikom alebo sa zoznámiť s podobne nadšenými ľuďmi ako ste vy. Pozrime sa bližšie, prečo by ste sa už túto sezónu mali na bicykel posadiť aj vy.

1. Spálite kalórie a vytvarujete si nohy.

Bicyklovanie je skvelý spôsob, ako spáliť kalórie bez veľkej námahy. Samozrejme množstvo spálených kalórií závisí od náročnosti trate, rýchlosti a času stráveného na bicykli. Za hodinku v relaxačnom tempe spáli 55 kg človek až 220 kalórií a to je napríklad obed zložený z majonézového zemiakového šalátu a vyprážaného filé alebo cestovín s omáčkou, prípadne pol litra čiernej dvanástky. Zároveň si formujete nohy a boky, a ak sedíte na bicykli správne, aktivujete tiež svaly na chrbte a brušné svalstvo.

2. Budete menej jesť.

Vedci z anglickej univerzity v Surrey zistili, že vďaka cyklistike dokážete dostať pod kontrolu aj príjem potravy. Účastníci výskumu boli rozdelení do dvoch skupín. Kým prvá skupina po výdatných raňajkách oddychovala, tá druhá hodinu bicyklovala. Výskum ukázal, že 60 minút bicyklovania aktivuje hormóny, ktoré znižujú chuť do jedla.

3. Zbavíte sa stresu.

Práca, škola, rodina, domácnosť, väčšina z nás žije v strese, ktorý negatívne vplýva na celý organizmus. Vezmite bicykel a začnite jazdiť, takmer okamžite pocítite terapeutický účinok. Čerstvý vzduch vám prečistí hlavu a budete sa cítiť lepšie, síce fyzicky unavení, ale duševne v pohode a plní energie. Ak sa počas bicyklovania naplno sústredíte na správne pedálovanie, zbavíte sa negatívnych myšlienok. Bicykel je naozaj priam zázračný zmizík na stres a starosti.

4. Budete mať viac energie a budete šťastnejší.

Zvykli ste si na životabudič zvaný káva? Odborníci zistili, že 30 minút na bicykli má podobný povzbudzujúci účinok ako šálka kávy. Mnoho ľudí si myslí, že fyzická aktivita spôsobuje únavu. Práve naopak, ľahké bicyklovanie vás povzbudí a dodá vám viac energie na zvládanie každodenných úloh. Mozog uvoľní hormóny šťastia ako serotonín a dopamín a vďaka ním sa budete cítiť šťastnejší a budete mať viac chuti do života.

5. Nielen vaše srdce bude zdravé.

Je známe, že bicyklovanie znižuje riziko vzniku srdcovocievnych ochorení. Ale možno netušíte, že táto fyzická aktivita pomôže znížiť aj riziko vzniku diabetu typu 2, rakoviny, depresie a podobne. Stabilizuje tlak a znižuje riziko vzniku infarktu. Bicyklovanie je komplexnou telesnou aktivitou, za ktorú sa vám vaše srdce, pľúca a cievy poďakujú. Navyše jazda na bicykli zaťažuje vaše kĺby menej ako beh alebo aerobik. Ak máte akékoľvek problémy s kolenami, neváhajte, cyklistika je pre vás to pravé.

6. Zlepšíte si koncentráciu a stimulujete mozog.

Šliapanie do pedálov významne zlepšuje prúdenie krvi. Tá prináša do mozgu čerstvý kyslík, čo zlepšuje schopnosť sústrediť sa. Bicyklovanie vám pomôže lepšie si utriediť myšlienky a predísť tzv. „zablokovaniu mozgu”.

7. Budete lepšie spať.

Bicyklovanie vám dodá energiu, ktorú potrebujete počas dňa a zabezpečí kvalitný spánok, ktorý potrebujete v noci. Odborníci však odporúčajú bicyklovanie maximálne 4 hodiny predtým, ako pôjdete spať.

8. Budete vyzerať mladšie a zlepšíte váš sexuálny život.

Vďaka cyklistike nebudete mladší len duševne, budete mladšie aj vyzerať. Vaša pleť bude žiariť a telo bude v lepšej forme a preto sa budete cítiť viac sexi. Vedci dokázali, že fyzická aktivita dostáva do rovnováhy „sexuálne hormóny“, napríklad ženský hormón estrogén. Ženy, ktoré sú v dobrej fyzickej kondícii, sa dostávajú do menopauzy neskôr a lepšie zvládajú jej prejavy. Napokon, čo je dobré pre vaše srdce, je tiež dobré pre váš sexuálny život.

9. Je to skvelá rodinná zábava.

Jednou z najlepších vecí na bicyklovaní je to, že ho môžete robiť sami a tiež v spoločnosti iných ľudí. Je to ideálny čas stráviť aktívne chvíle s rodinou, mať spoločné zážitky, ktoré nič nenahradí. A úplne najlepšie je to, že je zadarmo. Nemusíte míňať veľa peňazí, aby ste sa zabavili a strávili čas s tými, ktorých máte radi. Je to šport pre celú rodinu.

10. Chránite prírodu.

Použite bicykel namiesto auta kedykoľvek je to možné. Buďte vzorom pre svoje okolie tým, že začnete používať tento alternatívny dopravný prostriedok. Ochránite prírodu, prispejete k zníženiu znečistenia ovzdušia škodlivými plynmi, ušetríte peniaze a tiež čas strávený v dopravných zápchach.