Päť tipov ako na jar neprechladnúť na bicykli

1. Teplejšie oblečenie

Ak sa toto pravidlo oplatí niekedy stopercentne dodržať, tak je to práve teraz na jar. Ani jeseň nie je taká nebezpečná, pretože po letnom období máme organizmus v lepšej kondícii. V lete sa oveľa viac hýbeme na čerstvom vzduchu a strava je bohatá na vitamíny a ďalšie prospešné látky, ktoré prispievajú k správnemu fungovaniu imunity, takže nejaký ten chladnejší deň nás nezaskočí. Ale po zime je telo oslabené, preto je veľmi dôležité chrániť sa správnym oblečením, to znamená obliecť sa radšej teplejšie, aby vám bolo príjemne hneď ako vysadnete na bicykel a nemuseli ste sa „zahrievať“ jazdou. Určite preto zvoľte dlhé rukávy, dlhé nohavice a ľahkú bundu, ktorú neprefúka.

2. Funkčné vrstvy

Mnoho ľudí si stále myslí, že funkčné oblečenie je také, v ktorom sa nespotia. To samozrejme nie je pravda, potiť sa pri pohybe musíme. Úlohou funkčného oblečenia je odviesť vlhkosť od tela tak, aby pokožka ostala suchá. To znamená, že prvou vrstvou na tele by malo byť termoprádlo, ktoré pot odvedie do ďalšej vrstvy, a nie bavlnené tričko, pretože bavlna pot zadrží na tele a prechladnutie je na svete.

- 1. vrstva = základná - jej úlohou je transportovať vlhkosť od tela, odporúčame tričko s krátkym alebo dlhým rukávom.

- 2. vrstva = termoizolačná - jej úlohou je udržať teplo a zároveň odviesť vlhkosť, ktorá sa do nej dostane z prvej vrstvy smerom von. Počas chladnejších jarných dní odporúčame napríklad tenší dres s dlhým rukávom. Ak je slnečný teplejší deň, môžeme túto vrstvu vynechať.

- 3. vrstva - ochranná - táto vrstva chráni pred vetrom, prípadne dažďom a samozejme tiež odvádza pot od tela. Membrány používané v bundách majú rôzne parametre paropriepustnosti a odolnosti voči vode. sú Na jar je vhodná ľahká bunda, ktorú môžete ľahko zbaliť, keď ju nebudete potrebovať.

3. Majte v teple hlavu a ruky

Hlava a krk sú na chlad veľmi citlivé, keďže sú vystavené náporu vetra z každej strany. Riešením je športové oblečenie s dobrým golierom alebo multifunkčná šatka. Hlavu ochránite športovou čiapkou alebo čelenkou. Ďalším citlivým miestom sú ruky, takže s výmenou dlhoprstých rukavíc za letné krátkoprsté ešte počkajte. Do jarného počasia stále patria aj teplé vlnené ponožky. Je lepšie úplne sa vyhnúť bavlne presne z toho istého dôvodu, ako sme spomínali bavlnené tričko pri funkčnom oblečení.

4. Nesadajte na studené sedadlo

… a netýka sa to len dám na bicykloch. Ani pre pánov určite nie je nič príjemné vysadnúť na studené sedlo, ak ste bike „odparkovali“ niekde v tieni. Najlepšie je nechať ho chvíľu vyhriať na slniečku, ale ak je zamračené, je dobré mať návleky na sedadlo. Vybrať si môžete aj gélový návlek, ktorý naviac zvýši vaše pohodlie pri jazde.

5. Ak sa spotíte, choďte do tepla

Ak sa stane, že sa spotíte a začne vám byť chladno, snažte sa dostať čo najskôr do tepla. Určite neprestaňte bicyklovať a nevyzliekajte si oblečenie, ak nemáte suché na prezlečenie. Po príchode domov si dajte horúcu sprchu, ideálne aj teplý čaj a vitamín C.

Príďte sa poradiť s našimi skúsenými cykloporadcami a vybrať najlepšie jarné oblečenie v ktorejkoľvek z našich predajní alebo v e-shope.