Ako správne vybrať detský bicykel

Deti milujú výlety na bicykli, takže víkendové cyklotúry alebo cykloovýlety po okolí sú príjemnou aktivitou pre celú rodinu. Detský bicykel vyberáme podľa veku a výšky dieťaťa, a tiež jeho schopností a šikovnosti. Dôležité je, aby malo na bicykli pocit istoty a bezpečnosti.

 

Orientačná tabuľka podľa veku a výšky dieťaťa:

      Vek       
      Výška      
Veľkosť bicykla
v palcoch
2 - 4
90 - 110 cm
12"
4 - 7
100 - 125 cm
16"
6 - 9
105 - 135 cm
20"
8 - 12
115 - 155 cm
24"

 

Rozmer v palcoch znamená priemer kolies, nie veľkosť rámu ako u bicyklov pre dospelých. Dôležitým parametrom je aj dĺžka nôh vášho dieťaťa. 12“ a 16“ palcové bicykle majú len jednu rýchlosť a zadnú brzdu tzv. torpédo, takže dieťa brzdí spätným pohybom pedálov. Je možné na bicykel namontovať aj pomocné kolieska. 20 palcové bicykle už majú aj prevody a zadnú brzdu ovládanú páčkou z riadidiel a 24“ bicykel sa už v podstate nelíši od bicyklov pre dospelých.

Od pomocných koliesok k ozajstnému bajku

Bicykle veľkosti 12“ a 16“

Tieto bicykle majú jeden prevod a pomocné kolieska na udržanie rovnováhy. Niektoré sa dajú nastaviť tak, aby boli niekoľko centimetrov nad zemou a poskytovali tak viac psychickú ako skutočnú oporu. V základnej výbave je ochranný kryt reťaze, predná brzda a zadná brzda tzv. torpédo (brzdí šliapnutím do pedálov v protismere šliapania). Gripy na riadidlách sú na konci rozšírené, aby sa dieťaťu nešmýkali ruky a tiež aby sa pri prípadnom páde o riadidlá nezranilo.

16 palcové bicykle sú rovnaké ako 12“, rozdiel je vo veľkosti rámu a v dizajne. Sú určené pre deti prevažne od 4 do 7 rokov.

Bicykle veľkosti  20“

Ak je vaše dieťa vyššie ako približne 105 až 135 cm, je preň najvhodnejší 20 palcový bicykel. Veľkou zmenou oproti predchádzajúcim bikom je viacstupňový prevod. Deti na týchto bicykloch zvládajú výlety už aj s menšími kopčekmi. Bicykle už majú klasické brzdy ako bicykle pre dospelých, ovládané sú z riadidiel.

Bicykle veľkosti  24“

Toto sú už v podstate bicykle pre dospelých, snáď jediný rozdiel je, že majú zošikmený rám. Bývajú vybavené aj odpruženou prednou vidlicou a na radenie sa už môžu použiť aj páčky. Je vhodné k takémuto bicyklu už vybrať aj ochranné prvky, ako rukavice, okuliare, chrániče kolien, reflexné prvky a podobne.

Ako zistíte, že ste dobre vybrali?

Posaďte dieťa na bicykel s rukami na riadidlách. Nesmie byť príliš natiahnuté a ruky na riadidlách musí mať mierne skrčené v lakťoch. Ak by malo ruky príliš vystreté, tak pri točení do zákruty neudrží vzdialenejšiu ruku na riadidlách, takýto bicykel je príliš veľký.

Nekupujte väčší bicykel so zámerom, že naň dieťa dorastie. Dieťa musí mať pocit, že bicykel dokonale ovláda, inak sa naň bude báť sadnúť a pokazíte mu celú radosť z bicyklovania.