Specialized Turbo Tero X definuje novú kategóriu elektrobicyklov. Je to SUV medzi elektrobicyklami.

Specialized Turbo Tero X definuje novú kategóriu elektrobicyklov. Je to SUV medzi ebike. Využíva technológiu horských elektrobicyklov na prieskum s nákladom v náročnom aj nenáročnom teréne s odpružením vzadu.

Plné odpruženie sa stretáva s 90 Nm elektromotorom, 12-rýchlostným pohonom SRAM Eagle a zadným nosičom s nosnosťou 20 kg

Spoločnosť Specialized uviedla na trh Turbo Tero X, elektrický bicykel určený na pohodlnú prepravu ťažkých nákladov po drsných povrchoch.

Nové celoodpružené „SUV vo forme ebike“ má podľa značky dojazd a nosnosť na víkendové stanovanie alebo plný obchod s potravinami s deťmi v závese.

Turbo Tero X bude v ponuke vedľa existujúceho hardtailu Specialized Turbo Tero.

Okrem zadného odpruženia získava Turbo Tero X v porovnaní s Turbo Tero ďalších 20 mm zdvihu vpredu a viac funkcií najlepších bicyklov na dochádzanie ako štandard.

Základná úroveň Turbo Tero X 4.0 stojí 4 350 EUR. Turbo Tero X 5.0 strednej triedy stojí 5 200 EUR, zatiaľ čo top Turbo Tero X 6.0 stojí 6 200 EUR.

Celý rad Turbo Tero X je vybavený stojanom, blatníkmi , integrovanými prednými a zadnými svetlami na bicykel a zadným nosičom s nosnosťou 20 kg

Okrem toho môže Turbo Tero X obsahovať predný nosič Specialized a Adventure Plate. Celkovo unesú ďalších 10 kg. 

Aby bolo možné namontovať zadný prívesný vozik alebo detský cyklovozík, spoločnosť Specialized hovorí, že jazdec môže vymeniť štandardnú pevnú osku za pevnú osku kompatibilnú s prívesom 148 x 12 mm. Limit ťažného zariadenia 60 kg je podľa značky dostatočný na prepravu detí.

Specialized hovorí, že kombinácia 130 mm predného a 120 mm zadného zdvihu umožňuje jazdcovi zostať sedieť na výmoľoch, nerovnostiach a kameňoch bez toho, aby pociťoval nárazy do chrbta a tým je jazda na ebike SPECIALIZED Turbo Tero X veľmi pohodlná . 

Teleskopická sedlovka je súčasťou vybavenia  každého modelu e-bike SPECIALIZED Turbo Tero X , ktorá sa ovláda z riadidiel, aby sa uľahčilo zosadnutiu z  bicykla – napríklad na semaforoch pri jazde do práce.

Nastavenie mullet setup spája 29-palcové predné koleso s 27,5-palcovým zadným kolesom. Specialized hovorí, že ide o zníženie ťažiska jazdca, čo by malo zvýšiť jazdnú stabilitu a kontrolu.

Výnimkou je najmenšia veľkosť rámu, kde sú obe kolesá 27,5 palca. 

Specialized Turbo Tero X motor, batéria a e-systém

Turbo Tero X má uvoľnenú, vzpriamenú jazdnú polohu. Chris Teagles / Specialized

Specialized Turbo Tero X je poháňaný patentovaným elektromotorom s výkonom 250 WTurbo Tero X 5.0 a Turbo Tero X 6.0 majú každý 710 Wh batériu, zatiaľ čo Turbo Tero X 4.0 disponuje batériou s kapacitou 530 Wh.

Specialized odhaduje dojazd až 130 km v režime Eco pri rýchlosti 25 km/h alebo až 110 km pri rýchlosti 32 km/h, v závislosti od typu batérie a motora.

Elektrobicykle používajú displej Turbo System spoločnosti Specialized. Má režimy Eco, Trail a Turbo, zatiaľ čo možnosť „Microshift“ umožňuje jazdcovi nastaviť úroveň asistencie v 10-percentných krokoch.

Uzamykateľná a vyberateľná batéria je z vlastnej dielne SPECIALIZED. Chris Teagles / Specialized

Odnímateľná batéria je umiestnená v spodnej trubke. Dá sa nabíjať na bicykli aj mimo neho a uzamknúť pomocou dodávaného kľúča.

Držiak na spodnej rámovej trubke môže niesť zámok na bicykel , aj keď nie je súčasťou dodávky.

Pre dodatočnú bezpečnosťTurbo System Lockdeaktivuje motor elektrického bicykla a aktivuje snímač pohybuTo spustí alarm, ak niekto pohne bicyklom bez toho, aby ho odomkol cez aplikáciu Mission Control na vašom smartfóne.

Neobvykle pre horské bicykle sú skrutkované oceľové blatníky súčasťou všetkých troch modelov. Chris Teagles / Specialized

Jazdec môže k Turbo systému pripojiť aj monitor srdcového tepu cez Bluetooth alebo ANT+. Pomocou možnosti Smart Control si jazdec môže prispôsobiť úroveň asistencie motora tak, aby udržal špecifický rozsah srdcovej frekvencie.

Aktualizácie softvéru pre Turbo Tero X prichádzajú cez aplikáciu Mission Control cez Bluetooth.

Specialized Turbo Tero X rad a špecifikácia

Každá z troch konštrukcií má maximálnu nosnosť až 26 kgChris Teagles / Specialized

Bicykle sú postavené na rovnakom hliníkovom ráme Specialized na úrovni E5.

Drahšie modely sú vybavené kvalitnejšími 12-rýchlostnými pohonmi SRAM GX Eagle , odpruženými vidlicami RockShox a výkonnejšími motormi a batériami.

zdroj https://www.bikeradar.com

Naše hodnotenie na záver

Tento nový hybrid (SUV) medzi elektrobicyklami je ideálny pre cyklistov ktorý hľadajú cenovo dostupný celoodpružený elektrobicykel s osvedčenou technológiou SPECIALIZED s možnosťou dovybaviť rôznymi batohmi a taškami na váš celodenný výlet. SPECIALIZED Turbo Tero X je výborný spoločník pre cyklistov ktorí hľadajú komfort s dostatočným dojazom, ktorý môže byť aj niekoľko desiatok kilometrov. Na nenáročné výlety do prírody táto trieda najlacnejších elektrobicyklov od SPECIALIZED bude dôstojným konkurentom omnoho drahším ebike. Ak hľadáte už celoodpružený elektrobicykel do náročnejšieho terénu, v tom prípade už odporúčame triedu SPECIALIZED TURBO LEVO alebo KENEVO.