Štyri dobré rady ako sa obliecť v zime na bicykel

Zima, teplo, ešte teplejšie...

V zime najviac trpia periférme oblasti, teda ruky, nohy a hlava. Dajte pozor aj na výber vonkajšej vrstvy oblečenia - bundu a nohavice - pretože vďaka nim si budete môcť užiť jazdu aj nabudúce, a neskončíte so zápalom pľúc v posteli. Vrchná vrstva musí byť nepremokavá, ale zároveň priedušná a odolná proti vetru, aby zabránila ochladzovaniu pokožky vetrom.

1. Telo

1. vrstva - odvádza pot - tvorí ju funkčné termoprádlo, oblieka sa priamo na telo. Jeho úlohou je odviesť pot a prebytočné teplo od tela preč, inak by ste mohli prechladnúť. V zime je základom funkčné tričko s dlhým rukávom.
2. vrstva - tepelnoizolačná - jej úlohou je udržať teplo a odviesť pot do vonkajšej vrstvy. V zimnom období to môže byť napríklad zateplený cyklistický dres.
3. vrstva - ochranná - chráni cyklistu pred vetrom, dažďom a prípadne snehom. Obvykle je to bunda z materiálu, ktorý má vysokú priedušnosť a nízku priepustnosť. Dôležitá je tiež vetruvzdornosť a odolnosť materiálu voči mechanickému poškodeniu.  V zime odporúčame zateplenú bundu, pretože práve horná polovica tela cyklistu býva v strnulej polohe a má väčšiu šancu prechladnúť Túto vrstvu oblečenia vyberajte so zvýšenou starostlivosťou.

2. Hlava

V zime sú čiapka alebo kukla pod prilbou nevyhnutným predpokladom, aby ste prežili cyklojazdu v zdraví. Samotná prilba nestačí, pretože nechráni hlavu pred únikom tepla a chladným vetrom.

3. Ruky

V chladnejšom počasí vás najlepšie ochránia uzavreté celoprstové rukavice, ktoré sú naozaj nutnosťou. Už pri trochu chladnejšom počasí napríklad pri jazde dolu kopcom veľmi rýchlo pocítite krehnutie rúk, čo je nielen nepríjemné ale aj nebezpečné. Vyberte si také rukavice, v ktorých sa dajú dobre ovládať riadidlá. Vhodné sú aj návleky na ruky.

4. Nohy

Od nôh sa najľahšie prechladne, preto sú ideálnym riešením proti premoknutiu nôh nepremokavé cyklistické tretry. Aby vám nebolo na nohy zima, vyberte si špecializované zimné tretry, alebo použite zimné návleky. Do topánok odporúčame funkčné vlnené ponožky, ktoré pohlcujú pot a majú prirodzený anti-bakteriálny povrch.