Všade dobre, okolo rieky najlepšie

trasa: Nitra - Janíkovce - Čechynce a späť, po hrádzi rieky
typ výletu: rodinný
dĺžka: 21 km
povrch ciest: asfaltka, nespevnený, keď je blato, dá sa ísť po panelovej ceste
prevýšenie: rovina
obtiažnosť: nízka

Trasu cesty pre navigáciu alebo mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť tu.

Túto príjemnú a zaujímavú trasu z Nitry do Čechyniec a späť sme absolvovali v jedno slnečné popoludnie, ako stvorené na cyklovýlet. Zbalili sme si vodu, ľahší obed, opaľovací krém a vyrazili sme objavovať krásy okolia Nitry, ktoré táto trasa sľubuje. A to sme ešte netušili, koľko ich objavíme neplánovane.

Začali sme v centre mesta a prešli sme na dobre udržiavaný cyklistický chodník, ktorý vedie popri rieke zo strany ulice Nábrežie mládeže. Neďaleko Chrenovského mosta je hneď miesto, kde sa dá občerstviť a pre rodinky s deťmi sú tu aj preliezky.

Odtiaľ sme po cyklotrase prešli k nákupnému domu Centro Nitra, ktoré má mimochodom aj stojany na bicykle, ak by ste potrebovali pauzu. Po Dlhej ulici sme pokračovali až do Janíkoviec. Po ceste sme míňali Slovenské poľnohospodárske múzeum a Ranč DD, kde sa tiež dá zastaviť a obdivovať zaujímavé atrakcie.

Cesta je kvalitná a na úseku medzi Nitrou a Janíkovcami sa vám naskytnú aj takéto krásne pohľady na Zobor a Kalváriu.

V Janíkovciach môžeme odporučiť návštevu letiska, kde sú vystavené bojové lietadlá. Za Janíkovcami cyklotrasa končí, musíte prejsť na cestu pre autá, takže buďte opatrní, alebo si vyberte niektorý víkendový deň, kedy premávka nie je taká hustá. V Čechynciach končí aj skutočne dlhá Dlhá ulica a prejdete na Nitriansku. Tu sme sa rozhodli urobiť si malú odbočku od plánovanej trasy k miestnemu štrkovisku. Od domácich sme sa dozvedeli, že „len tadiaľto rovno a hneď to tam je“ nám chvíľu trvalo, pretože až tak rovno to nebolo, ale nakoniec sme ho našli.

Pôvodne sme si chceli spraviť občerstvovaciu prestávku tu, ale napokon dostala prednosť hrádza rieky. Dali sme si ľahký obed a oddychovali v čerstvo pokosenom sene. Na hrádzi nie je vybudovaná cyklotrasa, ani asfaltka, ďalej pôjdete po vychodených koľajach. Súbežne s nimi vedie panelová cesta. Ak jej dáte prednosť, určite pozerajte do mapy, pretože po chvíli sa od hrádze odkláňa. My sme jej prednosť dali a samozrejme, že sme zablúdili. Miestny pán, ktorý tam bol na prechádzke, nám poradil, že máme hľadať poľnú cestičku odbočujúcu doľava. Už sme pedálovali pomerne dlho a začínali sme sa báť, že sa budeme musieť vrátiť, ale nakoniec sme ju našli. „Dobrým“ smerovníkom je kompostáreň, ktorú je cítiť pomerne ďaleko. Ukázalo sa, že naša zachádzka nebola až tak na škodu, pretože za kompostárňou je vybudovaná veľmi dobrá cesta, ktorá vedie popri rieke. Veľmi pekný úsek cesty je tiež od starého mlyna na ulici Pri Mlyne, kde nájdete aj miesto na občerstvenie - na plote bolo veľkým písmom napísané Pivo - Kofola, nedá sa nevšimnúť. O pár metrov ďalej sa nachádza provizórne futbalové ihrisko.

Ak pôjdete ďalej stále rovno, napojíte sa už na cyklotrasu, ktorá vedie popri rieke a je súbežná s Wilsonovým nábrežím. Táto cesta je udržiavaná, hladká a bez výmoľov a vrátite sa po nej opäť do centra mesta.

Trasa nám trvala približne 3 hodiny, aj s oddychmi a neplánovanými, ale za to peknými, zachádzkami. Tento výlet hravo zvládnu aj mladší školáci. Ak by predsa len nevládali a nepomáhal ani oddych, môžete si trasu skrátiť popri letisku v Janíkovciach, kde je množstvo skratiek. Nezabudnite si vziať nabitý mobil, aby ste mali prístup k mapám. Želáme krásny výlet!