Ako vybrať kros/trekový bicykel

Kompromis so všetkými výhodami

Trekingové a krosové bicykle sú určené na jazdu po asfalte, po spevnených cestách a v ľahkom teréne. Konštrukčne aj jazdnými vlastnosťami predstavujú kompromis medzi cestnými a horskými bicyklami. Ľahšie sa ovládajú a vďaka širším pneumatikám lepšie držia stopu. Tieto univerzálne bicykle sú vhodné pre každého člena rodiny, na rodinné výlety, a tiež na jazdy s partiou podobných cyklistických nadšencov.

Ak trávite väčšinu času na bicykli na asfaltových cestách, potom môže byť krosový alebo trekingový bicykel vybavený pevnou vidlicou. V ostatných prípadoch je lepšia odpružená vidlica, ktorá je pri jazde na nespevnených vestách pohodlnejšia. Podobné je to s odpruženou sedlovkou. 
Brzdy na krosových a trekingových bicykloch sú už v súčasnosti väčšinou kotúčové, ktoré sa ľahšie ovládajú a sú aj účinnejšie. Ak si vyberiete hydraulické kotúčové brzdy, brzdenie zvládnete aj jedným či dvomi prstami.

Aký je rozdiel medzi kros a trekovým bikom?

Trekové biky sú prispôsobené viac na turistickú cyklistiku, na dlhšie, viacdňové výjazdy, kde potrebujete dostatok pohodlia a zároveň vybavenie na prevoz batožiny. Majú kratší rám, ktorý umožňuje pohodlnejší, vzpriamenejší posed, a sú vybavené blatníkmi, nosičom, stojanom a svetlami. Rozdiel je aj v stupňovaní prevodov, trekový bicykel má prevody skôr do terénu, krosové viac na rýchlosť.
Krosové bicykle sú určené viac na jednorázové výjazdy, umožňujú skôr športovejšiu jazdu. Majú menej vzpriamený posed kvôli vyššej efektivite šliapania a nemajú doplnky, ktoré by zvyšovali ich hmotnosť. Samozrejme, dajú sa dokúpiť.

Rekreačné modely krosových a trekingových bicyklov sú zamerané výrazne na pohodlie, majú znížené horné rámové rúrky pre ľahšie nastupovanie, prípadne geometriu umožňujúcu dosiahnuť oboma nohami na zem priamo zo sedadla. Športové modely sú prispôsobené rýchlejšej a efektívnejšej jazde, čomu zodpovedajú aj ich komponenty, ktoré znesú vyššie zaťaženie.

Aj ako e-bike

Trekingové aj krosové bicykle dostanete aj vo verzii elektrobicykla. Elektrobicykel vám pomáha najmä pri jazde do kopca, vydržíte na ňom bicyklovať dlhšie, nebudete zaostávať a budete mať väčší pôžitok z výletu.