Okruh po Zobore - stredne dlhá trasa

Trasa:
Nitra, park Sihoť - hradisko Zobor - Pyramída - Dražovský kostolík - Liečebný ústav - park Sihoť

Nitra, park Sihoť - Chmeľová dolina - Hornozoborská - Buková - Cintorínska - Svahová - Čerešňová - Pod kameňolomom - Hrnčiarovská zvážnica - hradisko Zobor - Pyramída - Lyžiarska lúka - Tri duby - Podhoranská zvážnica - Dražovský kostolík - Pod Plieškou - Liečebný ústav - Kláštorská - park Sihoť

Celková vzdialenosť: 26 km
Stúpanie: 907 m
Klesanie: 931 m
Maximálna výška: 570 m
Minimálna výška: 118 m

Povrch ciest: asfalt (30%), spevnený a nespevnený (70%)
Bicykle: vhodné pre MTB, kross

Trasu cesty pre navigáciu alebo mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť tu (verzia pre Sygic kliknite SEM)

Trasu začíname v Nitre v parku na Sihoti, prejdeme po korčuliarskej dráhe smerom k rieke, po moste nad R1 a stúpame hore po Chmeľovej doline. Neskôr sa napojíme na Kláštorskú ulicu a pokračujeme vpravo na Hornozoborskú. Pokračujeme po nej až do Nitrianskych Hrnčiaroviec, ďalej ponad cintorín, hore po Svahovej ulici na Čerešňovú a na konci oranžového plota odbočíme vľavo do ulice Pod kameňolomom.

Cesta vedie hore do lesa. Na konci ulice za posledným domom odbočujeme vpravo a po nespevnenom povrchu vchádzame do lesa na hrnčiarovskú zvážnicu, ktorou sa dostaneme až na samotnú Pyramídu. Na prvom rázcestí je potrebné odbočiť vľavo a pokračovať stále hore po tejto zvážnici.

Cesta hore je príjemná, niektoré úseky sú miernejšie, na dvoch miestach trošku strmšie. Striedajú sa tu 3 druhy lesa. Najskôr vedie cesta cez les husto zarastený stromami a kríkmi, neskôr prechádza cez les bez krov a vyššie je to les s trávovým porastom. Kúsok za sedlom pred Zoborom vedie cesta hore na samotné historické hradisko Zobor.

Hradisko je dosť rozľahlé a je môžete ho prejsť po obvode, vedie tadiaľ náučný chodník. Naša trasa vedie ďalej do sedla pod Zoborom. Teraz nás čaká iba záverečné stúpanie na Pyramídu, z ktorej je nádherný výhľad.

Po krátkom oddychu pokračujeme dolu do sedla pod Zoborom, po modrej turistickej značke. Pri stretnutí s turistami buďte, prosím, ohľaduplní, spomaľte a prehádzajte okolo nich opatrne. Na rázcestí Lyžiarska lúka vedie cesta vpravo po červenej cyklotrase. Príjemným cyklochodníčkom zídeme dolu na rázcestie Tri duby, kde trasa odbočuje vpravo (za lavičkou) a vedie dolu na Podhoranskú zvážnicu.

Dolu trasa pokračuje vľavo a po Podhoranskej zvážnici vedie dolu. Tento zjazd dlhý 8 km je príjemným spestrením. Ak budete mať šťastie, môžete tu stretnúť srny alebo daniele. Z rázcestia na konci tohto trailu pokračuje trasa miernym stúpaním pri strelnicu. Tu je možnosť vybrať si z dvoch ciest, obe vedú k Dražovskému kostolíku. Odporúčame odbočiť vpravo a touto cestou si vychutnať jazdu k rázcestiu Barohať.

Od rázcestia Barohať je to ku kostolíku už len kúsok po spevnenej cestičke. Opäť pripomíname - pozor na turistov, buďte ohľaduplní. Na konci cestičky vás čaká jedinečný pohľad na Dražovský kostolík.

Od kostolíka je krásny výhľad na Nitru, priemyselný park, alebo okolité obce. Trasa ďalej pokračuje späť na rázcestie Barohať a vedie po spevnenej ceste hore po zelenej turistickej značke, resp. žltej cyklistickej trase. Po tomto turistickom chodníčku, ktorý zo začiatku mierne stúpa a neskôr príjemne klesá, sa dostaneme až pri Liečebný ústav.

Od Liečebného ústavu vedie trasa po asfaltke dolu po Kláštorskej ulici. Asfaltka je v dobrom stave, tu si môžete vychutnať rýchlosť :-) Dolu pri odbočke na Chmeľovú dolinu vedie trasa vpravo na most ponad R1. Z tohto mosta je krásny pohľad na Nitriansky hrad.

Dolu pod mostom vedie trasa vľavo po moste cez rieku a ďalej do cieľa v parku na Sihoti. Po vydarenom výlete si môžete dopriať oddych a potešiť chuťové poháriky vo vynovenom Biskupskom hostinci.