Čo si zbaliť na rodinný cyklovýlet

Ako si užiť rodinný výlet bez neočakávaných komplikácií? Základom je vybrať a naplánovať vhodnú trasu. Pre menšie deti je vhodnejšia kratšia trasa so zaujímavým cieľom, keďže samotné šliapanie do pedálov ich ešte až tak nebaví. Určite nič nepokazíte, ak cieľom cesty bude vodná nádrž, ranč s koňmi, detské ihrisko, čistinka v lese s ohniskom na opekanie, a pod. Tiež je dobré robiť tzv. okružnú trasu, teda nevracať sa po tej istej ceste, aby sa deti nenudili. Staršie deti si už viac dokážu užívať aj bicyklovanie, preto môžete zvoliť dlhšiu trasu s miernym prevýšením a zaujímavosťami po okolí. Ak potrebujete cieľ, môže to byť napríklad „keška“ - známa skrýša z „geocachingu“. Vždy vyberajte trasu tak, aby ste mali časovú rezervu pre prípad, že by bolo potrebné dlhšie oddychovať alebo dlhšie „obdivovať“ nejakú zaujímavosť. Výhodou je vziať rodinku na známe cesty, ktoré ste absolvovali bez detí, budete vedieť, čo sa na trase dá očakávať.

Keď máte vybratú trasu, treba si premyslieť, čo si zbalíte na cestu. Obsah vášho výletného ruksaku závisí od dĺžky a cieľa cesty. Všeobecne sa však dá povedať, že by v ňom nemali chýbať tieto veci:
- voda,
- ľahké jedlo,
- deka na sedenie,
- teplejšie, prípadne náhradné oblečenie,
- reflexné prvky, ak nie sú priamo na oblečení,
- balíček prvej pomoci - papierové vreckovky, čistú gázu, rýchloobväz, ak bude treba lepiť „cestný lišaj“ = odreniny, prípravok proti uštipnutiu hmyzom,
- základné servisné náradie na prípadné drobné opravy (môže byť aj náhradná duša na výmenu pri defekte),
- pumpa,
- doklady, peňaženka, nabitý mobil...

Jedlo a pitie

Pohyb na čerstvom vzduchu zvyšuje apetít, preto je dobré vziať so sebou malé občerstvenie, samozrejme, ak nie je cieľom vašej cesty miestna cukráreň. Podľa toho, na aký dlhý výlet sa chystáte, vezmite deťom napríklad banán, jablko, čokoládu či keksy. Ak pôjdete na celodenný výlet do prírody, zabaľte si obložené bagety a ovocie. Jedlo by nemalo byť ťažké, ani príliš sýte, s plným žalúdkom sa nielen ťažko bicykluje, ale deťom by mohlo prísť zle. Najmä v horúčavách dodržiavajte pitný režim, máme na mysli čistú vodu, sladené nápoje nie sú vhodné.

Oblečenie

Pri bicyklovaní je ideálnym spôsobom obliekania tzv. cibuľový systém, teda vrstvové obliekanie, kde každá vrstva má svoju funkciu. Kým prvá vrstva odvádza pot, druhá udržiava teplo a tretia chráni pred vrtochmi počasia. Platí to najmä v chladnejšom počasí, v lete pokojne vystačíte s tričkom a krátkymi nohavicami. Určite však aspoň deťom pribaľte bundu s dlhými rukávmi a dlhé nohavice, ak by sa schladilo. Bundu je dobré obliecť aj keď si robíte prestávku a dieťa je spotené, aby neprechladlo. Dôležité, a počas zníženej viditeľnosti aj povinné, sú reflexné prvky, ktoré bývajú súčasťou cyklistického oblečenia. Ak nie sú, vezmite si vestu alebo reflexné pásky.

Prvá pomoc

Väčšina výletov sa zaobíde bez nehody, pre istotu však majte po ruke dezinfekčný roztok, rýchloobväz, alebo gázu, v prípade núdze poslúžia aj papierové vreckovky a čistá voda. Môže sa stať, že dieťaťu vletí do oka muška, vtedy pomôže vypláchnutie oka čistou vodou. Samozrejmosťou je nabitý mobil, ak by ste predsa len potrebovali privolať pomoc.

Najdôležitejšou súčasťou výletnej výbavy je dobrá nálada. Užívajte si, že ste spolu, odpovedajte deťom na všetky otázky, prejdite mlčaním, ak sa niečo nevydarí podľa predstáv, objavujte a spoznávajte nielen okolie, ale aj samých seba... Želáme veľa pekných výletov!