Ako vybrať najlepšiu prilbu

Zdravie a bezpečnosť vás a vašej rodiny sú na prvom mieste, preto nikdy nesadajte na bicykel bez prilby!

Existuje niekoľko pravidiel, podľa ktorých vybrať prilbu, ale najdôležitejšie z nich znie: vždy vyskúšať. Najlepšia prilba je taká, ktorú na hlave ani necítite. Mala by byť bezpečná, ľahká, odvetraná, pohodlná a lisovaná z jedného kusu. Menej kvalitné prilby sú lepené z dvoch alebo viacerých kusov, kde hrozí nebezpečenstvo uvoľnenia nebezpečných látok z lepidla do pokožky hlavy a tiež nemá takú pevnosť. Ak nebude vaša prilba dostatočne odvetraná, hrozí prehriatie hlavy a pri dlhšom nosení aj vypadávanie vlasov. Prilba by mala mať snímateľnú vnútornú vložku, ktorú je potrebné občas vyprať. Kupujte vždy novú prilbu, pri tej z bazára neviete, ako ju predchádzajúci majiteľ používal.

Deti treba viesť k noseniu prilby od malička, najlepšie osobným príkladom. Ak budú prilbu nosiť rodičia, dieťa si ju prirodzene dá tiež. Trh ponúka veľké množstvo modelov pre dievčatá aj chlapcov, často aj v sade.

5 tipov ako vybrať prilbu

1. Kvalita so zárukou

Kupujte v špecializovanom kamennom obchode, kde ju môžete vyskúšať. Spýtajte sa na bezpečnostné atesty, ktoré musí mať každá prilba.

2. Správna veľkosť a pozícia

Prilba musí dokonale sedieť, nesmie tlačiť ani škrtiť na krku. Nesmie na hlave lietať, skúste pri skúšaní potriasť hlavou zo strany na stranu alebo ju skloniť, prilba musí sedieť ako uliata. Aby prilba spĺňala svoju funkciu, musí byť na hlave umiestnená vodorovne. Predná časť by mala zasahovať približne do stredu čela. Pri nosení majte zapnutý remienok pod bradou tak, aby ste zaň mohli zastrčiť maximálne dva prsty.

3. Odvetranie prilby

Kvalitné odvetranie prilby je jedna z vecí, ktoré určite oceníte. Zle odvetraná prilba môže spôsobiť nebezpečné prehriatie hlavy. Preto nie sú veľmi vhodné prilby so sieťkou, ktoré znižujú odvetranie až o 40%.

4. Zapínanie, výstelka

Zapínanie by malo byť jednoduché, pásky by vás nemali tlačiť na ušiach. Vyberte si prilbu, ktorá má odnímateľnú vnptornú výstelku, aby sa dala prať. Kvalitné výstelky sú vyrobené z antibakteriálneho materiálu, ktorý obsahuje ióny striebra, ktoré ničia baktérie a obmedzujú zápach.

5. Hmotnosť prilby

Ľahká prilba je lepšia, ale nesmie to byť na úkor jej bezpečnosti. Kvalitné ľahké prilby majú konštrukciu vystuženú kevlarom alebo karbónom.

Cestné prilby

Konštrukčne sú ľahšie a veľmi dobre odvetrané. Súvisí to s tým, že cestní cyklisti zdolávajú dlhé trasy a so spotenou a prehriatou hlavou by sa ďaleko nedostali. Do tejto kategórie patria aj špeciálne aerodynamické prilby s pretiahnutou zadnou časťou, ktoré sa používajú na cestné časovky alebo triatlon.

MTB prilby
Prilby na horský bicykel majú štít proti slnku a robustnejšiu konštrukciu, prípadne tvar, ktorý viac kryje temeno hlavy.

BMX prilby
Tieto prilby majú špecifický dizajn pre fanúšikov tohto životného štýlu. Kvôli vzhľadu je niekedy v úzadí odvetranie a tieto helmy sa používajú aj na inline skating alebo skateboarding.

Integrálne prilby na zjazd a freeride
Vizuálne sa podobajú prilbám na motorku a poskytujú maximum ochrany pri zjazdoch v náročnom teréne. Konštrukcia zaručuje maximálnu bezpečnosť, je robustná, ochraňuje aj čeľusť jazdca a hlavu z boku a v tyle.