Zadok ako v bavlnke

Sedadlo (sedlo) je jednou z troch styčných plôch tela a bicykla, a preto by ste jeho výberu mali venovať veľkú pozornosť. Správne vybraté sedadlo je také, pri ktorom hmotnosť vášho tela spočíva na sedacích kostiach a nie na mäkkých častiach panvovej oblasti.

Sedadlá podľa terénu

Ak jazdíte väčšinou po ceste, vyberte si cestné sedadlá. Sú dlhšie, užšie, ľahšie a o niečo tvrdšie ako horské alebo krosové bicykle. Toto sedadlo je určené na prekonávanie dlhších vzdialeností a častejšie jazdenie.

Na jazdu v teréne je lepšie sedadlo na horský bicykel. Je odolnejšie ako cestné, aby dokázalo „obstáť“ pri tvrdších prechodoch terénom. Sedadlá pre krosové alebo trekové bicykle sú širšie a mäkšie, sú určené na menší počet kilometrov a kratší čas jazdy.

Veľkosť sedadla

Šírka sedadla je najdôležitejším kritériom výberu, pretože ani najmäkšie sedadlo od renomovanej značky vám nezaručí pohodlie pri jazde, ak nebude zodpovedať šírke vašich sedacích kostí. Preto treba sedadlo vždy vyskúšať priamo v kamennom cykloobchode obchode. Ženy potrebujú o niečo širšie sedadlá, muži majú užšiu panvu. Nenechajte sa pomýliť výškou alebo inými proporciami postavy, rozhodujúca je len šírka sedacích kostí, ktorú môže mať aj vyšší štíhly človek väčšiu ako nižší zavalitejší.

Výrobcovia cyklistických sedadiel veľmi dobre vedia, že okrem subjektívnych pocitov pohodlia je dôležité najmä zachovanie prietoku krvi v tejto citlivej oblasti. Zo zdravotného hľadiska hrozí toto riziko najmä mužom, pretože dlhšie nedokrvenie tejto oblasti môže viesť až k problémom s erekciou. Nebezpečenstvo spočíva najmä v tom, že cyklista si pri jazde znížený prietok neuvedomuje.

Značka Specialized preto využíva na konštrukciu sedadiel technológiu Body Geometry, vďaka ktorej sedadlá dokonale kopírujú sedaciu časť a zaručujú nielen pohodlie, ale aj správne prúdenie krvi. Niektoré typy sedadiel sa vyrábajú s gélovou náplňou a sedenie na nich je skutočne pohodlnejšie, ich nevýhodou je len o niečo vyššia hmotnosť.

Tvrdosť sedadla

Okrem veľkosti je dôležitá aj tvrdosť. Mohlo by sa zdať, že mäkšie sedadlo je lepšie, ale pri dlhšej jazde sa budete cítiť otlačený v oblasti zadku a stehien. Skúsení cyklisti hovoria, že paradoxne pri dlhšom sedení na bicykli vznikajú otlaky v sedacej časti viac z mäkších sedadiel ako z tvrdších. Na dlhšie výlety je preto jednoznačne lepšou voľbou tvrdé sedadlo.

Vyskúšajte si u nás testovacie sedadlá

Aj keď pri výbere sedadla zvážite všetky faktory a vyberiete rozumne, chvíľku potrvá, kým si naň zvyknete. Preto je dobré si sedadlo ešte pred kúpou vyskúšať. V našom testovacom centre si môžete vybrať sedadlo a vyskúšať ho na vlastnej koži. Aby ste mali istotu, že kúpite dobre a strávite na bicykli len príjemné chvíle. Informujte sa u našich cykloporadcov priamo v predajniach alebo na tel. čísle Nitra 0917 / 543 543 alebo Žilina 0917 / 345 345.