Na jeseň ako cibuľka

Pravidlo 3 vrstiev stále platí

Možno poznáte toto základné pravidlo obliekania sa, ktoré platí v podstate pri každej vonkajšej športovej aktivite. Rozdiel v jednotlivých ročných obdobiach je len ten, že vrchné vrstvy môže byť vynechané. Na jeseň je však dobré vziať si všetky tri vrstvy. Nechcete prechladnúť, chcete si užívať pohyb na čerstvom vzduchu.

1. vrstva - odvádza pot - tvorí ju funkčné termoprádlo, ktoré sa oblieka priamo na telo. Jeho úlohou je odviesť pot a prebytočné teplo od tela preč, inak by ste mohli prechladnúť. Takže na jeseň je základom funkčné tričko s dlhým rukávom.

2. vrstva - tepelnoizolačná - jej úlohou je udržať teplo predovšetkým v chladnejšom počasí a tiež odviesť pot do vonkajšej vrstvy. Teraz na jeseň je vhodný napríklad (zateplený) cyklistický dres.

3. vrstva - ochranná - chráni cyklistu pred vetrom či dažďom. Obvykle je to bunda z materiálu, ktorý má vysokú priedušnosť a nízku priepustnosť. Horná polovica vášho tela je v strnulej polohe, ak vás prefúka alebo zmoknete, môže to skončiť aj zápalom pľúc. Preto je nevyhnutné mať pri sebe bundu, ak je chladnejšie, ideálna je zateplená.

Praktické rady

1. Pri bicyklovaní vydávate veľa energie a tým pádom aj tepla, a možno ani nebudete pociťovať zimu, samozrejme kým nezastanete alebo nepôjdete dolu kopcom. Skúsení cyklisti vedia, že ak je teplota vzduchu pod 15°C, treba si obliesť trojštvrťové cyklonohavice alebo si vziať aspoň cyklonávleky na kolená, prípadne aj na celé nohy. Dbajte na to, aby boli nepremokavé.

2. Jesenné počasie je typické tým, že na slniečku môže byť teplo ako v lete, ale rána a večery sú veľmi chladné. Ak vyrazíte v tričku s krátkym rukávom, určite si zoberte návleky na ruky a bundu odolnú proti vetru. Alebo si rovno oblečte cyklotričko s dlhými rukávmi.

3. Vezmite si aj rukavice, ktoré vám ochránia ruky pred chladom a vetrom.

4. Ak hrozí, že vás zastihne dážď, najvhodnejšie je zbaliť si so sebou nepremokavé oblečenie s vetruodolnou úpravou. Môže to byť aj ľahká nepremokavá pláštenka. Pri jej výbere však dbajte na to, aby prepúšťala vlhkosť smerom von. Inak nemusí ani pršať a vy budete kompletne premočený zvnútra.

5. Keďže na jeseň môže byť v prírodnom teréne vlhko alebo mokro, je vhodné mať nepremokavú obuv, ktorá sa nešmýka dolu z pedálov.

6. Ak ste si v lete balili veci do bežného ruksaku, vymeňte ho za vodeodolný. Bola by škoda, ak by vám vlhkosť alebo rovno dážď poškodili mobil alebo by vám zmokli veci, ktoré budete mať na prezlečenie.

„Vidieť a byť videný!“

V sychravom jesennom počasí je viditeľnosť nižšia, nezabudnite si preto vziať okuliare s priesvitným sklom, prípadne prilby so štítom. Osvetlenie na bicykli je nevyhnutou podmienkou, aby ste šťastne dorazili domov. Namontujte si predné aj zadné svetlo, ktoré budú signalizovať ostatným účastníkom dopravy vašu polohu a vám pomôžu vidieť. Nezabudnite na reflexné prvky na oblečení alebo si dajte reflexnú vestu.

Nezabudnite: Počas jesene sú cesty mokré, je na nich napadané lístie a blato, preto pozorne pozerajte na cestu, aby ste nestratili kontrolu na bicyklom a aby výlet neskončil nepríjemným pádom.