Sedem dôvodov pre elektrobicykel

Ako funguje e-bike

Elektrobicykle fungujú tak, že pomáhajú cyklistovi počas pedálovania úmerne sile, ktorú sám vynakladá. Výkon, ktorý produkuje motor, zodpovedá výkonu, ktorý odvádza jazdec. Keď jazdec nepedáluje, motor nepracuje, takže žiadna motorka to nie je.

Cyklopočítač umiestnený na riadidlách ovláda motor a umožňuje vám zvoliť si, koľko energie navyše vám motor poskytne. Nastavenia sa rôznia, zvyčajne máte k dispozícii štyri „rýchlosti". Najnižšia pridá k vášmu výkonu približne 25 % pomoci a najvyššia dokáže ísť až k 300 %! Niektoré elektrobicykle majú aj užitočný mód „walk", v ktorom motor pracuje aj bez pedálovania, čo vám uľahčí napríklad tlačenie bicykla.

Batéria

Moderné e-biky majú lítium-iónové (li-on) batérie, rovnaké ako notebooky, len s vyššou kapacitou. Ich výhodou je to, že sa rýchlo dobíjajú, dajú dobíjať aj len čiastočne a nevybijú sa, ak ich nejaký čas nepoužívate. Každý výkonnostný mód motora vybíja batériu rôzne rýchlo. Bicykel s batériou má od výrobcu uvedený dojazd, okamžité údaje vrátane času vybitia batérie zistíte na cyklopočítači počas jazdy. Motor niektorých e-bikov dokáže dobíjať batériu počas jazdy dolu kopcom, čím predlžuje váš dojazd. Dajte tiež pozor na to, aby sa batéria ľahko vyberala.

7 dôvodov pre e-bike

1. Ušetríte!

Používajte e-bike napríklad na presuny po meste namiesto auta alebo motorky - vyhnete sa zápcham, už nikdy nebudete mať problém zaparkovať a ušetríte na lacnej prevádzke.

2. Zdoláte všetky kopce!

S e-bikom zdoláte aj strmé kopce s úsmevom na tvári. A predstavte si potom ten zážitok dolu kopcom...

3. Ľahšie schudnete!

Zdá sa vám paradoxné chcieť schudnúť bicyklovaním na niečom, čo má motor? Je lepšie kúpiť si elektrobicykel, na ktorom budete sedieť každý deň, ako klasický, na ktorom možno skončíte skôr ako dosiahnete výsledky. E-bike síce robí časť práce za vás, ale pedálovanie vás neminie.

4. Spoznáte krajinu bez obmedzení!

Nemáte špičkovú kondíciu? Nechce sa vám šliapať do úmoru? E-bike je riešením, ak si chcete odteraz jazdu na bicykli už len vychutnávať.

5. Ideálny spôsob ako začať s bicyklovaním!

Elektrobicykel môže byť vynikajúcim spôsobom, ako začať s cyklistikou bez toho, aby ste boli v top kondícii. Pomáhajte si motorom a užívajte si radosť z pohybu.

6. Na bicykli aj vo vyššom veku!

Vysadnite na e-bike, hoci ste už v seniorskom veku. Nemusíte na bicyklovanie vynakladať toľko sily.

7. Budete ekologický!

Možno si vravíte, že ste len ihlou v kope sena. Ale môžete to byť práve vy, kto bude vzorom pozitívnej „zelenej“ zmeny vo vašom okolí.

Bicyklovanie na ebiku je skrátka veľkou zábavou, môžete sa len tak posadiť a vychutnávať si jazdu, všímať si okolie a prírodu, ktoré ste pred tým až tak nevnímali... a samozrejme nezabudnite občas šliapnuť do pedálov :)