Za nádherným výhľadom z Veľkého Inovca

Trasa:
Osná dolina horáreň - Chata pod Veľkým Inovcom - Veľký Inovec (901 m.n.m.) - Stará Huta - Veľká Lehota - Osná dolina horáreň

Osná dolina horáreň - Kopanice - Krtinová - Pod Malým Inovcom - Chata pod Veľkým Inovcom - Veľký Inovec (901 m.n.m.) - Loksova lúka - Bukovina Hájenka - Stará Huta - Sedlo Kuchyňa - Veľká Lehota - Cigánska Pažiť - Osná dolina horáreň

Celková vzdialenosť: 27,1 km
Stúpanie: 1104m
Klesanie: 1100m
Maximálna výška: 901 m
Minimálna výška: 313 m

Trasu cesty pre navigáciu alebo mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť tu.

Trasa sa začína a končí pri horárni v Osnej doline, tu môžete odparkovať svoje auto. Trasa vedie po žltej turistickej značke, po lesnej asfaltke. Cestou môžete obdivovať listnatý a neskôr aj ihličnatý les, pred Kopanicami to bude nový kameňolom.

Na rázcestí Krtinová nájdete pamätník Nitrianskej partizánskej brigáde. Neskôr bude asfaltka odbočovať vpravo (k rezidencii Jozefa Majského), tu ale pokračujte rovno po žltej turistickej značke.

Pôjdete cez rázcestie Pod Malým Inovcom, lúku pod Veľkým Inovcom až ku chate. Chata je otvorená cez víkendy, určite využite príležitosť na občerstvenie. Varia výbornú fazuľovicu s údeným mäsom :)

Od chaty pokračujete hore na Veľký Inovec, z ktorého je pekný výhľad. Na vrcholovej skale je namaľovaný slovenský znak, jednoznačný identifikátor tohto miesta.

Teraz nasleduje najkrajšia časť cyklotúry, dlhý zjazd z Veľkého Inovca cez Loksovu lúku, kde nezabudnite odbočiť vpravo po červenej turistickej značke do Bukoviny. Po príchode do tejto romantickej usadlosti pokračujte po asfaltke dolu do Starej Huty (časť Novej Bane).

Po príchode do Starej Huty odbočte prudko vľavo na lesnú cestu hneď za značkou obce. Vedie tu zelená značená cyklotrasa (Bajkom ponad vodopád). Nad Starohutským vodopádom sa môžete zastaviť a pokochať pohľadom naň, miesto je však dosť exponované, takže hlavne opatrne.

Cyklotrasa pokračuje lesnou cestou popri potoku, okolo pár usadlostí, neskôr sa napojí na asfaltku. Na rázcestí cyklotrasy pri čakárni na autobusovej zastávke odbočte vľavo a pokračujte na rázcestie Sedlo Kuchyňa, ďalej po zelenej TZ cez Veľkú Lehotu hore na lúku a neskôr do lesa.

Cez les pokračujte cez rázcestie Cigánska Pažiť, napojíte sa na lesnú asfaltku a pokračujete po nej už mimo turistickej trasy vľavo dolu kopcom. Po nej zídete až na hlavnú cestu, kde odbočíte vľavo. Cieľ cesty je za kopčekom.