Suchý chrbát, opálené nohy - čo si obliecť v lete na bicykel

V letných teplotách býva najväčším problémom to, že aj pri menšej námahe sa človek hneď spotí, pri bicyklovaní ani nehovoriac. A spotený chrbát či kríže v mokrom bavlnenom tričku určite neprospievajú vášmu zdraviu. Preto treba aj v lete myslieť na správne cyklistické oblečenie, a hlavne ho aj nosiť.

Cyklistický dres

...je základom oblečenia cyklistu. V lete je jeho úlohou najmä odvádzať od tela pot a udržiavať pokožku v suchu. Strih je prispôsobený posedu na bicykli vďaka predĺženej zadnej časti. Tento komfort vám bežné tričko neposkytne, pretože pri bicyklovaní sa vám môže na chrbte vyhŕňať a odhaľovať spotený chrbát, prípadne kríže a obličky, ktoré sú citlivé na chlad a vietor.

Dres poskytuje nielen pohodlie, slobodu pohybu, ale najmä ochranu vášho zdravia. V dolnej časti sú navyše umiestnené vrecká na rôzne drobnosti, ako je telefón, imbusový kľúč, či müsli tyčinka. Spodný lem dresu je väčšinou zakončený gumou a výhodou sú aj reflexné prvky. V lete si vyberte dres bez rukávov, prípadne klasický s krátkymi rukávmi, ktorý má zips po celej dĺžke, alebo aspoň pod krkom. Možno vás zaujmú dresy, ktoré nosia horskí cyklisti alebo tie určené na freeride. Vzhľadom viac pripomínajú bežné civilné tričká, sú však vyrobené z vysoko funkčných materiálov.

Cyklistické nohavice

Cyklo nohavice sú strihovo riešené tak, aby kopírovali telo, zároveň vás neobmedzovali v pohybe a umožnili prúdenie vzduchu. Vďaka vložke dokážu ochrániť zadok a ďalšie chúlostivé partie pred otlačením o sedadlo a majú aj termoizolačnú funkciu. Samozrejme, len keď vám dokonale sadnú. To znamená, že nesmú nikde tlačiť, ani ťahať, musia obopínať všetky časti tela a vložka musí priľnúť k telu, aby sa neposúvala počas jazdy. Rekreační cyklisti používajú vyššiu výstelku, výkonnostný jazdci nižšiu. Vložka by mala byť z antibakteriálneho materiálu, aby ste predišli kožným problémom. Okrem vyslovene chladného počasia sa cyklo nohavice nosia priamo na telo, teda bez spodného prádla, preto by vložka nemala mať zbytočné švy, ktoré by mohli spôsobovať bolestivé odreniny. Samozrejme ani „dokonalá" vložka nepomôže, ak ste si nevybrali správne sedadlo. O tom viac v tomto článku.

Na leto odporúčame krátke elastické nohavice, či už s trakmi alebo bez nich. Vyrábajú sa v rôznych dĺžkach a farbách, záleží od vášho vkusu. Na vnútornej strane spodného lemu mávajú silikónový prúžok, ktorý zabraňuje ich vyhŕňaniu pri jazde. Traky umožňujú pohodlné nosenie, ale nevýhodou môže byť horšia manipulácia, keď si potrebujete odskočiť.

Možno dáte prednosť voľným cyklo nohaviciam, ktoré vyzerajú ako klasické krátke nohavice. Kúpite ich buď s integrovanou alebo odnímateľnou vložkou a prednosť im dávajú najmä horskí cyklisti. pretože sa vyrábajú z odolných materiálov a chránia pred odreninami pri páde.

Cyklo móda pre dámy

Už dávno sú preč časy, kedy si dámy mohli vybrať akurát tak z pánskych kúskov, prípadne zvoliť bežné športové oblečenie v podobe trička a krátkych nohavíc, ktoré pritom na bicykel vôbec nie sú vhodné. Nesedia dobre na tele, pri pohybe sa posúvajú, vytvárajú záhyby, z čoho môžu vznikať bolestivé odreniny a zapareniny. Navyše keďže nie sú vypodložené mäkkou vložkou, zadok bolí omnoho viac ako v špeciálnych cyklo nohaviciach.

Tie dámske majú vzhľadom na anatómiu iný tvar ako pánske, a nosia sa priamo na telo bez spodnej bielizne, na čo sú úplne prispôsobené, takže nemusíte mať žiadne obavy.

6 rád pre dámy, ako vybrať cyklo nohavice

1. Vyberajte a skúšajte - viac modelov, rôzne značky.

2. Cyklonohavice si vyskúšajte na bicykli - oblečte si ich a posaďte sa v nich na bicykel priamo v predajni, je dôležité, aby neodkrývali chrbát, dobre sedeli, nezhŕňali sa na brušku atď.

3. Pri elastických modeloch platí, že čím viac dielov, tým lepšie sadnú. To nie je obchodnícky trik, ako zo zákazníka vytiahnuť viac peňazí. Je pravda, že čím viac dielov, tým lepšie látka pruží vo viacerých smeroch, vďaka čomu nohavice sedia ako uliate.

4. Spodné zakončenie nohavíc býva rôzne - môžu mať silikónový lem alebo široký pruh, vyskúšajte, ktorý spôsob vám vyhovuje viac. Nesmie škrtiť stehno, nezabudnite, že pri námahe sa stehenný sval o niečo zväčší.

5. Ak si vyberiete voľné krátke nohavice, zvoľte také, ktoré majú vyberateľnú vložku, jednak ju môžete prať osve a tiež ju vymeniť, ak prestane vyhovovať.

6. Nebojte sa byť náročná - pokiaľ ide o dizajn, veď predsa aj na bicykli môžete dobre vyzerať, a tiež aj čo sa týka materiálu, odvetrania, vreciek, trakov a pod.