Vyberáme štýlový bicykel do mesta

Mestské bicykle sú v krajinách západnej Európy obrovským fenoménom. Vidíte na nich jazdiť prakticky všetky vrstvy obyvateľstva, od študentov, cez biznismenov až po dámy v kostýmoch. U nás tento trend pomaly naberá dych, čím ďalej tým viac ľudí si uvedomuje výhody jazdy na mestskom bicykli pre zdravšie mestá a ich obyvateľov.

Bicykle do mesta sú prispôsobené na pohyb v uliciach, majú dobré jazdné vlastnosti, precízne spracovanie a štýlový vzhľad. Tu je 8 našich odporúčaní na výber ideálneho mestského bicykla pre  pohodlnú jazdu:

1. Rám s nízkym nástupom - je typický pre mestské bicykle a slúži na to, aby ste mohli kedykoľvek pohodlne nasadnúť a vysadnúť, a netýka sa to len dám v sukni. Odporúčame ho aj pánom, pretože v bežných nohaviciach by mohli mať problém pri zosadaní z bicykla s rovným rámom.

2. Pohodlná veľkosť rámu - na mestskom bicykli sedíte takmer vzpriamene, aby ste sa nemuseli namáhať sedením v predklone.

3. Širšia sedačka klasického tvaru - aby ste neprišli do práce otlačený.

4. Dobré brzdy - pretože v mestskej premávke potrebujete často prudšie brzdiť. Mestské bicykle mávajú prednú brzdu na páčku a zadnú spätnú alebo dve samostatné páčkové.

5. Prevody - vyberte si bicykel s aspoň tromi stupňami. Niektoré mestské bicykle majú prevody priamo zabudované do zadného kolesa, takže odpadá akákoľvek údržba.

6. Svetlo, odrazky, blikačky - sú nevyhnutné pri jazde večer alebo v horšom počasí. Moderné mestské bicykle majú osvetlenie fungujúce na dynamo zabudované do predného alebo zadného kolesa. Každý bicykel má tiež namontované aj odrazky, dobré je doplniť ho ešte aj blikačkami a reflexnými páskami.

7. Blatníky, kryt na reťaz - blatníky by mali zakrývať čo najväčšiu časť kolies, aby vás dostatočne ochránili v daždi. Z dôvodu ochrany oblečenia je vhodný aj kryt reťaze, aby ste neskončili so zaolejovanými nohavicami.

8. Nosiče, košíky, zámky na bicykel - aby ste mali ako odviezť bežný nákup či náklad, a tiež, aby sa nikto na váš bicykel neulakomil.

Náš tip: Najlepšou verziou mestského bicykla je e-bike, bicykel s elektromotorom, ktorý vám uľahčí jazdu do kopca aj na rovine.