Výlet, na ktorom sa nikto nebude nudiť

trasa: Nitra - Párovské Lúky - Park na Sihoti

typ výletu: rodinný

dĺžka: 17 km, cesta pri obchvate je momentálne (júl 2016) neprejazdná kvôli rozostavanému privádzaču

povrch ciest: spevnené cyklotrasy, nespevnený

prevýšenie: rovina

obtiažnosť: nízka

Trasu cesty pre navigáciu alebo mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť tu.

Náš dnešný cyklovýlet začal v mierne chladnom počasí, ale neskôr vykuklo aj slniečko. Cieľom boli Párovské lúky, cesta okolo rieky a Park na Sihoti. Začínali sme popri rieke po Slančíkovej ulici, kam sa dá dostať z centra mesta po pekne udržiavaných cyklotrasách.

Išli sme popri rieke, až kým sme nedorazili k parku na Sihoti. Odtiaľ smerovali naše cyklistické „kroky“ na Párovské lúky (na mape je to ten stredný okruh, akoby vo veľkom okruhu). Trasa tu bohužiaľ nie je vyznačená, takže určite si so sebou vezmite navigáciu alebo smartfón s prístupom k online mapám. Alebo, ak patríte k objaviteľom, ako sme my dve, pokojne skúmajte každú odbočku, času je dosť a bicyklovanie je pre radosť.

My sme naďabili na niekoľko slepých uličiek, ale aspoň sme si zabicyklovali aj v teréne, nielen po hladkých cestách. Cesta späť náš trošku „vytriasla“, tak sme si spravili prestávku pri repkovom poli, kde sme si spravili aj nejakú tú selfie.

Na Párovské lúky sme sa napokon dostali po zarastenej ceste po hrádzi ramena rieky Nitry. Nedajte sa teda odlákať výzorom cesty a choďte popri hrádzi, z nej sa po chvíľke odpojíte, odbočíte doprava, pôjdete popri ceste, spravíte oblúčik a vrátite sa späť pri rieke k mostu pri parku.

Cieľom našej cesty bol Park na Sihoti, obľúbené miesto Nitranov, ktorý si už našiel svojich fanúšikov aj na známom portáli Trip Advisor. Okolo parku vedie dokonale hladká cyklotrasa a v parku čaká zábava a oddych pre všetky vekové skupiny.

Rozloha parku je 20 hektárov a skladá sa z troch častí. Pre deti je určená hlavne najstaršia časť parku Sihoť, ktorá je bohatá na atrakcie. Nachádza sa tu originálne detské ihrisko, ktoré umožňuje zábavu aj dospelým pri spoločenských hrách mlyn a ruské kolky.

Väčším deťom slúži prekážková lanová dráha hneď za ihriskom a bludisko umiestnené v ploche pôvodného umelého jazierka.

Z historických prvkov je najznámejšia Žabia fontána od sochára Júliusa Bártfaya z roku 1935 s vodníkom Žblnkom uprostred. Bohatú históriu parku pripomína budova pôvodného výletného hostinca na konci promenády s alejami líp. V klasicistickom štýle ju v roku 1831 dal postaviť biskup Jozef Wurum. Neďaleko sa nachádza Gazdovský dvor s domácimi zvieratami, drevenými plastikami, ktorý pripomína tradičný život na hospodárskom dvore z oblasti Nitry.

Deti tu môžu pohladkať teliatko, somárika, ovce, kozy a sledovať prasiatka alebo pávy vo výbehoch. Celoročným lákadlom parku je voliéra so stádom danielov škvrnitých a muflónov, najmä v období prírastkov začiatkom leta. Súčasťou parku, a veľkým letným lákadlom, je letné kúpalisko...

...a tiež vynikajúca točená zmrzlina, môžeme odporúčať! Užite si tento zaujímavý cyklo-výlet s celou rodinou, želáme veľa zábavy!