Výlet na Vtáčnik stojí za to!

Trasa: Penhýbel - Sedlo pod Rajtokom - Suchá hora - Tatra - Rúbaný vrch - Kláštorská skala - Pod Vtáčnikom - Vtáčnik

Celková vzdialenosť: 33 km
Stúpanie: 1589 m
Klesanie: 1589 m
Maximálna výška: 1346 m
Minimálna výška: 635 m
Povrch ciest: nespevnený
Bicykle: Vhodné pre MTB

Trasu cesty pre navigáciu alebo mobilnú aplikáciu si môžete stiahnuť tu.

Trasa sa začína aj končí pri štáli Penhýbel. Penhýbel je časťou osady Veľké Pole, nachádza sa 16 km severozápadne od Žarnovice. Je možnosť tu odparkovať auto, nachádza sa tu aj reštaurácia, v ktorej sa môžete osviežiť po návrate z túry.

Trasa vedie vpravo po ceste 1. triedy po prvú zákrutu, pred ktorou odbočíme vľavo na lesnú cestu. Cesta vedie spočiatku cez les, neskôr vystúpi na veľkú lúku a zo západu obchádza vrch Stráž. Na jeho severnej strane vstupuje do lesa a v Sedle pod Rajtokom sa napojí na červenú turistickú značku.

Červená turistická značka vedie spočiatku po lesnej zvážnici, neskôr sa od nej odpojí a pokračuje lesom na Suchú horu. Prechádza ihličnatým lesom, ktorý je spestrením celej túry a má svoje čaro. Za Suchou horou pokračuje po zvážnici smerom dolu. Tu dajte pozor, červená turistická značka odbočuje vľavo úzkym chodníkom, je ľahko prehliadnuteľná.

Opäť stúpame hore, až sa dostávame k ďalšej méte - rázcestie Tatra. V miernom stúpaní pokračujeme cez lúku a listnatý les. Dolu pod Rubaným vrchom je potrebné dať pozor a sledovať červenú turistickú značku, ktorá z lesnej cesty odbočuje vpravo. Od Rúbaného vrchu vedie úzka zarastená cestička až na Kláštorskú skalu, kde sa môžeme zastaviť. Rastú tu čučoriedky, je ich tu hojne a dobre padnú pri tejto namáhavom stúpaní. Zo skaly je nádherný panoramatický výhľad na celé okolie pohoria Vtáčnik.

Od Kláštorskej skaly je to na Vtáčnik už len kúsok. Cesta vedie listnatým lesom s miernym stúpaním. Na tejto trase sa nachádza odbočka vpravo k prameňu pitnej vody. Pokračujeme lesným chodníkom mierne hore až po rázcestie Pod Vtáčnikom. Nachádza sa tu informačná tabuľa o Národnej prírodnej rezervácii Vtáčnik.

Z rázcestia pokračujeme cestou hore, stúpanie je prudšie. vedie lesom až na samotný vrchol Vtáčnik. Na vrchole sa nachádza veľký chrómový kríž a smerovník s vrcholovou knihou.

Vrchol Vtáčnika je čiastočne zarastený stromami, je však z neho nádherný výhľad na sever. Severozápadne je možné vidieť Nováky a Strážovské vrchy, na severe Malú a Veľkú Fatru.

Výhľad z Vtáčnika stojí za tú námahu vyšlapať bicyklom až sem. Po tej námahe si tu môžete oddýchnuť, občerstviť sa a potom si vychutnať dlhú jazdu dolu späť na Penhýbel.