SPECIALIZED Diverge STR s technológiou Future shock vpredu aj vzadu

Nový Diverge STR od Specialized je celoodpružený gravel bicykel s 30 mm zdvihom vzadu.

Specialized hovorí, že Diverge STR, ktorý obsahuje množstvo vylepšení odpruženia rámu, je „najschopnejší Diverge vôbec“

Specialized Diverge STR fotografované pod uhlom.

 Prehľad modelov SPECIALIZED Diverge STR

Specialized uviedol na trh Diverge STR, aktualizovanú verziu svojho všestranného gravel bicykla s novým dizajnom Future Shock Rear, ktorý pozostáva z flexibilného stĺpika rámu a tlmiča.

 

Dizajn Future Shock Rear má stĺpik rámu, ktorý drží na mieste nízko v sedlovej trubke. Pri jazde sa stĺpik rámu bude ohýbať dopredu a dozadu, čím poskytuje zdvih30 mm, čo pomáha zvyšovať efektivitu a znižovať únavu.

Hliníkové prepojenie spája stĺpik rámu s tlmičom v hornej trubke, ktorý riadi kompresiu a odskok, čím zabraňuje ohybnému stĺpiku.

O gravelovom odpružení sa hovorí, že je prispôsobené tak, aby pôsobilo proti malým nerovnostiam a nárazom, ktoré môžete očakávať pri jazde na štrku. , čo vám umožňuje zostať sedieť na nerovnostiach, aby ste si zachovali trakciu a výkon.

Diverge STR má veľa spoločného s modelom Diverge 2021 , zdieľa rovnaký systém Future Shock 2.0 v hlavovej trubke, zmestia sa sem pneumatiky až do rozmeru 47 mm (s kolesami 700c ) a úložný priestor na spodnú trubku SWAT.

Vďaka novej zadnej časti Future Shock Rear a upravenej geometrii Specialized hovorí, že Diverge STR je najschopnejší gravel bike, aký bol kedy vyrobený.

Specialized tvrdí, že Diverge STR znižuje vibrácie v sedle o 20 percent v porovnaní s predchádzajúcim Diverge.

Nový Future Shock Rear „odpruží“ jazdca

Future Shock Rear odpruženie skombinované s pevným rámom bicykla. Specialized
 

Specialized hovorí, že východiskovým bodom pre vývoj Future Shock Rear bol problém, ktorý sa ukázal byť „jednoduchý, no diabolsky ťažko riešiteľný“.

Značka chcela nájsť spôsob, ako udržať jazdcov v pohodlí a kontrolu nad nerovným terénom, ale zároveň zachovať zrýchlenie a priamu ovládateľnosť pevného rámu s dvojitým diamantom.

Proces hľadania riešenia sa začal pred viac ako piatimi rokmi, keď Chris D'Aluisio, jeden z koncepčných inžinierov spoločnosti Specialized, vyvinul niekoľko prototypov Diverge viac ako dva roky predtým a spoločnosť Specialized pokračovala vo vylepšovaní dizajnu ďalšie tri roky.

Tento graf ukazuje, ako Diverge STR znižuje vibrácie v porovnaní s jeho predchodcom. Specialized
 

Specialized hovorí, že finálny dizajn Diverge STR a Future Shock Rear rieši „diabolský problém“ „odpružením“ jazdca nad pevný rám cez ohybný stĺpik rámu.

Podľa D'Aluisio je jednou z výhod tohto systému pohyb v oblúkovom tvare, pričom vaša váha sa pohybuje nadol a dozadu, a nie hore a dole po osi sedlovky.

D'Aluisio hovorí, že jazdci sú obzvlášť citliví na zmenu výšky sedla a ak by k pohybu došlo na osi sedlovky, bolo by to, ako keby bola „vytiahnutá spod vás“.

Pohybom v tvare oblúka dizajn Future Shock Rear zaisťuje, že môžete zostať v sedle aj pri jazde po nerovnom povrchu.

D'Aluisio hovorí, že to vedie k lepšiemu zážitku z jazdy, najmä pri stúpaní. Namiesto toho, aby ste museli vstávať zo sedla a „odľahčiť“ bicykel pri jazde cez nerovnosti, Future Shock Rear znamená, že môžete zostať v sedle, vďaka čomu získate väčšiu trakciu a výkon.

Stewart Thompson, líder cestnej a gravelovej kategórie spoločnosti Specialized, hovorí, že tlmič v hornej trubke Diverge STR riadi pohyb stĺpika rámu tlmením kompresie a odskoku.

„Tlmič kontroluje váš pohyb odpruženia [rámu], takže sa nemusíte zbytočne pohybovať nad bicyklom a tým strácať trakciu“ hovorí Thompson.

Tlmič v hornej rámovej trubke môžete nastaviť pomocou otočného ovládača. Specialized
 

Rovnako ako Future Shock 2.0 v hlavovej trubke, aj Future Shock Rear sa dá počas jazdy nastavovať pomocou kolieska.

Future Shock Rear podľa Thompsona váži približne 400 g. Hovorí, že je to výhodné v porovnaní s hmotnostným rozdielom medzi 1 kg a 1,5 kg, ktorý môžete vidieť medzi hardtailovými horskými bicyklami a ich celoodpruženými ekvivalentmi.

Pivot-free

Tiahlo eliminuje potrebu otočného čapu (a následne ložísk), čím šetrí hmotnosť a vyhýba sa treniu. Max Wilman / Bikeradar.com

Deväť nastavení odpruženia rámu

Existuje deväť nastavení odpruženia rámu, ktoré pomáhajú rôznym jazdcom dosiahnuť rovnaký zážitok so systémom. Specialized
 

Specialized vyvinul deväť nastavení odpruženia rámu s rôznou flexiou, aby sa zaistilo, že jazdci rôznych veľkostí a hmotností budú mať rovnaké skúsenosti s použitím Future Shock Rear.

Thompson hovorí, že sedem z týchto odpružení je prispôsobených pre rám 52 cm až 61 cm, zatiaľ čo ďalšie dve sú špecifické pre rám 49 cm.

Každé odpruženie má dve polohy a môžete ich otáčať o 90 stupňov pre rôzne úrovne tuhosti v závislosti od rozloženia. To znamená, že existuje 18 jedinečných tuhostí pre jazdcov medzi 46 kg (100 lb) a 125 kg (275 lb), podľa Thompsona.

Každý bicykel sa bude dodávať s dvoma odpruženiami rámu s rôznymi tuhosťami a Thompson hovorí, že jeden z týchto odpružení bude pravdepodobne vhodný pre jazdca v závislosti od hmotnosti.

Odpruženie rámu je upnutý nízko na sedlovej trubke. Max Wilman / Bikeradar.com
 

Výber správneho odpruženia pre vás sa môže javiť ako ošemetná záležitosť. Thompson však hovorí, že proces hľadania správnej cesty v systéme sa príliš nelíši od nastavenia odpruženia horských bicyklov.

„Na prvú alebo druhú jazdu si prinesiete tlmičovú pumpu, aby ste vyladili nastavenie, a môžete urobiť to isté s nastavením odpruženia rámu,“ hovorí Thompson.

Dodáva, že použitie vašej hmotnosti je dobrým východiskovým bodom pre rozhodovanie o správnom odpružení rámu a tuhosti. Okrem toho sa môžete rozhodnúť podľa pocitu.

„Ak nie si spokojný, pravdepodobne je príliš mäkký. Ak sa pýtate, či to funguje? Pravdepodobne je to príliš tvrdo nastavené...“ hovorí Thompson.

Ako sa Future Shock Rear porovnáva s IsoSpeed?

IsoSpeed ​​spoločnosti Trek (vľavo) a zadné odpruženie Specialized Future Shock (vpravo). Bikeradar.com
 

Thompson hovorí, že pravdepodobne existuje podobná filozofia, pokiaľ ide o smer zhody medzi dizajnom Future Shock Rear a dizajnom IsoSpeed ​​spoločnosti Trek, ktorý sa nachádza na bicykloch ako Domane a Madone pred aktualizáciou v roku 2022.

Thompson však hovorí, že Future Shock Rear sa líši v dvoch hlavných smeroch: nastaviteľnosti a tlmenie.

„Pri zadnom systéme Future Shock je prvoradá vec, že ​​je laditeľný a prispôsobiteľný, takže každý jazdec môže získať rovnaký zážitok,“ vysvetľuje.

„S IsoSpeed ​​je väčšinou jedno nastavenie, a to skúsenosti a úroveň súladu, ktoré získate.

„Po druhé, zadný Future Shock má v sebe tlmenie. Takže to kontroluje a riadi zvýšenú mieru pozastavenia, ktorú môžete získať zo systému.“

"Absurdná schopnosť"

Rovnako ako predchádzajúci Diverge, STR si zachováva SWAT box Specialized. Specialized
 

Diverge STR si zachováva úložný priestor SWAT spoločnosti Specialized, ktorý premení priestor v spodnej trubke na priestor na uloženie pumpy a náhradných dielov.

Všetky bicykle v aktuálnom rade Diverge STR sú vybavené pevnými sedlovkami, ale spoločnosť Specialized tvrdí, že bicykle môžu byť vybavené teleskopickými sedlovkami ,čo nebude prekážať odpruženiu Future Shock Rear.

Specialized hovorí, že Diverge STR je kompatibilný s prednými nosičmi, taškami na vidlici a blatníkmi . Môžete tiež namontovať rámové tašky, ale značka hovorí, že by ste sa mali vyhnúť montáži akýchkoľvek tašiek, ktoré by mohli zasahovať do zadnej časti Future Shock.

Len 1x pohon

Specialized vyhodil 2x hnacie ústrojenstvo s novým Diverge STR. Max Wilman / Bikeradar.com
 

Predchádzajúce generácie Diverge mohli byť prevádzkované s 2x hnacím ústrojenstvom, ale Diverge STR je kompatibilné len s 1x hnacím ústrojenstvom .

Zástupcovia spoločnosti Specialized pri uvedení Diverge STR uviedli, že značka teraz podporuje 1x hnacie ústrojenstvo na gravelových bicykloch, pričom uviedli, ako sa systémy s jednou reťazou stali samozrejmosťou a osvedčili sa ako úspešné vo svete horských bicyklov.

Nižšie, dlhšie, strmšie

Geometria bola upravená, ale len mierne. Max Wilman / Bikeradar.com
 

Specialized hovorí, že stack a reach Diverge STR sú rovnaké ako pri iných modeloch Diverge a veľkosť je medzi nimi konzistentná.

Diverge STR však vidí jemné zmeny v geometrii . Pokles spodnej konzoly sa zväčšil o 5 mm a dĺžka reťazovej vzpery je teraz 429 mm namiesto 425 mm.

Uhol sedlovej trubky je o -0,5 stupňa strmší. Specialized hovorí, že to má kompenzovať priehyb v zadnom systéme Future Shock v statickej polohe a vaša previsnutá jazdná poloha by mala byť na STR rovnaká ako na iných modeloch Diverge.

Specialized Diverge STR geometria

Veľkosť 49 cm 52 cm 54 cm 56 cm 58 cm 61 cm
Uhol sedlovej trubky (stupne) 74,5 74,25 74 74 74 74
Uhol hlavovej trubky (stupne) 70 70,5 71,25 71,75 71,75 71,75
Reťazová vzpera (mm) 429 429 429 429 429 429
Pokles spodnej konzoly (mm) 80 85 85 85 85 85
Sedlová trubka (mm) 390 430 470 500 530 560
Horná trubica (mm) 527 540 556 570 586 602
Hlavová trubka (mm) 100 100 115 130 155 182
Rázvor (mm) 1 023 1 027 1 034 1 044 1 060 1 078
Stoh (mm) 569 576 593 609 633 659
dosah (mm) 365 374 383 392 401 410

zdroj https://www.bikeradar.com